Groep 1/2 B

Welkom op de klassenpagina van juf Lilliam

Algemeen

In groep 1/2 leren we heel veel. We leren onze veters strikken, de maanden van het jaar, de dagen van de week, om de twee weken een nieuwe letter, woorden na stempelen, de seizoenen van het jaar en nog veel meer. Enkele kinderen hebben al hun “maandendiploma” behaald. Steeds meer kinderen hebben hun veterstrikdiploma behaald en alle kinderen van groep 2 maken een stempelboekje bij elk thema gemaakt. In het begin nog met hulp van de juf en tegen het einde van het jaar helemaal zelf! Super knap.

      

Oefent u thuis ook samen met uw zoon of dochter? Zo kunt u oefenen met veterstrikken, of thuis voorwerpen zoeken die de letter van de week bevatten, de dagen van de week oefenen, de maanden van het jaar oefenen, de letter van de week proberen te schrijven doordat u het voorschrijft en uw zoon of dochter probeert dit na te doen. Heel veel succes met oefenen! Uw kind mag in de klas laten zien wat hij of zij gevonden heeft of wat hij of zij kan. U ziet het maandendiploma, veterstrikdiploma, dagenvandeweekdiploma, letterdiploma of een stempelboekje vol trots thuis verschijnen.

Verder worden er prachtige dingen gemaakt met het speelgoed in de klas. Dan wel samen of alleen. Houdt u deze pagina in de gaten want al die mooie dingen kunnen uiteraard niet mee naar huis, maar de juf probeert van zoveel mogelijk gemaakte dingen een foto te maken en hieronder te plaatsen. Deze foto’s wisselen om de zoveel tijd!

01-07-2018 weer een paar nieuwe creaties die zijn gemaakt.

In groep 1/2 leren we vol op letters en met boekjes “lezen”. Het kijken naar de plaatjes op de bladzijden, er zelf een verhaal bij vertellen en van links naar rechts kijken, is het begin om te leren lezen. Kinderen mogen in de klas samen met VLORK (de klassenpop) een lekker hoekje met kussens en een deken maken om daar alleen of samen een boekje te “lezen”. Soms leest een kind uit groep 2 voor aan een kind van groep 1.

Ook leren we Engels in groep 1/2. Iedere dinsdagmiddag krijgen de kinderen Engelse les. Wij leren dit samen met Bobo. Op dinsdagmiddag 12 september was een high-tea en lieten de kinderen aan de papa’s en mama’s zien hoe wij Engels leren. Dank voor alle lekkere dingen die thuis zijn gemaakt.

schooljaar 2017-2018

Start: het begin van het schooljaar

Na de zomervakantie hebben de kinderen in de klas elkaar leren kennen en de klassenpop VLORK. VLORK was jarig en we hebben lekkere cupcakes gebakken en de kaarsjes op zijn taart geteld. Met VLORK leren we de regels van de klas en school en hoe we het gezellig kunnen hebben met elkaar.

Thema “mijn lichaam”

Nadat we VLORK en elkaar hebben leren kennen, startte het thema “dit ben ik/ ik en mijn lichaam”. Zo bekeken we hoe we eruit zagen in de spiegel en hebben we onszelf gemaakt in de bouwhoek met blokken.

Tweede periode van het schooljaar

Na de herfstvakantie begint de periode vol feestjes. Tijdens Sinterklaas hebben we de stoomboot van Sinterklaas op verschillende manieren gemaakt

   

En ook rommelpiet is dit jaar weer langs geweest om cadeautjes in de schoenen te doen.

 

Toen Sinterklaas terug naar Spanje was, hebben we kerstbomen op veel verschillende manieren gebouwd: met duplo, met blokken, met klei en nog veel meer. Daarbij moesten we goed kijken en passen en meten hoe de blokjes op elkaar moesten om het op een kerstboom te laten lijken.

 

We hebben de feestperiode afgesloten door met elkaar gezellig te eten bij de kerstboom en het haardvuur. Tot volgend jaar!

Derde periode van het schooljaar

De periode van feestjes is voorbij en we zijn alweer aan de derde periode van het schooljaar begonnen! In deze periode is het koud buiten en hebben we over de thema’s winter en verkeer geleerd. Wat is er nou leuk om te doen buiten als het koud is? Juist, om je heen naar dingen in het verkeer zoeken, dingen die we in de klas geleerd hebben, zoals bijvoorbeeld voertuigen benoemen, rode, gele of welke kleur dan ook auto’s tellen, het stoplicht en zebrapad zoeken en nog veel meer. We hebben een patroon op auto’s gemaakt, puzzels in de goede volgorde gelegd en daarbij geoefend met het getalbeeld tot en met 10. We hebben onze eigen auto gemaakt met andere blokken dan normaal en we hebben “gesjoeld” met auto’s en zo geleerd punten op te tellen. Dit laatste was nog wel moeilijk. Ook hebben we ons eigen verkeersbord gemaakt en politieagentje gespeeld. Wat hebben we veel geleerd.

Vierde periode van het schooljaar

Vanaf de voorjaarsvakantie tot meivakantie hebben we over meerdere thema’s geleerd in de klas. Het onderwerp wat bij alle thema’s kwam er eenzelfde onderwerp naar voren, namelijk: een nieuw begin. Bij het thema lente hebben we geleerd over alle jonge diertjes die geboren worden en de bomen die weer bloesem krijgen (nieuw leven). Bij het thema ooievaar hebben we geleerd over broeden in een nest en eitjes leggen (ook nieuw leven).  Bij Pasen hebben we uiteraard geleerd over de opstandig van Jezus (nieuw begin). Bij het thema boodschappen hebben we geleerd over producten die op zijn en waar nieuwe gekocht voor moeten worden in de winkel. Tot slot is de koning jarig op Koningsdag en als je jarig bent, ga je ook weer een nieuw levensjaar tegemoet.

Lente (het bloemenwinkeltje is geopend)

Ooievaar (Nesten bouwen met verschillend materiaal)

Pasen (paasontbijt)

Boodschappen doen (winkel bouwen en als afsluiting naar een echte winkel!)

Koningsdag (kasteel bouwen)

De koning en de dappere poortwachter die de boeven weg houdt!

Vijfde en laatste periode van het schooljaar

Daar is hij dan: het einde van het schooljaar! Tijdens deze periode hebben we over het thema Jungle en Zomer geleerd. Ook was het de periode van het schoolreisje, een uitstapje naar de schooltuin en het zomerfeest.

Thema Jungle

thema zomer: een kampeertent bouwen en op het strand liggen met Jikke en VLORK

 

Ik heb een ontzettend gezellig jaar met alle kinderen gehad. Dank aan alle ouders die het afgelopen schooljaar hebben geholpen op welke manier dan ook. Een fijne vakantie en tot volgend schooljaar!