Groep 1/2 C


Welkom op de klassenpagina van groep 1/2C

van juf Colinda en

juf Tineke

SCHOOLJAAR 2019-2020

Hier even een samenvatting van de afgelopen maand:

Het vierde thema is gestart na de herfstvakantie en gaat over de herfst.

???????????????

???????????????

Boem, boem, pok, pok, tsjak, tsjak (4x)

Boem, boem, wat hoor ik daar,

wolken stoeien met elkaar,

dat geeft een harde knal

en regen overal.

Tsjak, tsjak, er ritselt iets,

in het bos, maar ik zie niets…

Je bent hier niet alleen, 

met die geluiden om je heen…

Héjó, wat is dat… Héjó, wat is dat…

Boem, pok, tsjak…

???????????????

De kinderen hebben o.a. als ‘smiley’ opdracht het maken van een boom (groepswerk) met verschillende materialen. We hebben gedroogde  bladeren, geverfde stokjes en blaadjes en echte takjes. Telkens zie je een andere boom. Samenwerken is dan heel belangrijk.

Aan de rode tafel werken de kinderen aan een andere ‘smiley’ opdracht. Ze mogen zelf iets verzinnen van de herfst en dit vorm geven op de kralenplank of met insteekmozaïek. Je ziet allerlei mooie werkstukken onstaan, waar de kinderen veel van leren en plezier mee hebben. Ook in de andere hoeken en speelplekken wordt het ‘herfstachtig’.

Ook buiten werken we op het plein over de herfst. Er is een ontdekdoos met bakjes, pincetten en loepjes om van alles op te zoeken, pakken en te onderzoeken. Super leuk en heel leerzaam.

Tot de volgende keer.

???????????????

We zijn gestart met ons derde thema over verkeer met al zijn voertuigen. Dit alles in het kader van de Kinderboekenweek. Het thema werd geopend met een toneelstuk in de grote gymzaal aan het Gronsvelderf.

???????????????

Biggetje Basje heeft een fietsje

met een stuurtje en een bel.

Biggetje Basje heeft een fietsje

met drie wielen, zie je wel.

Biggetje Basje kan niet trappen,

dat heeft hij nog nooit gedaan.

dus als Basje wil gaan rijden,

rent de boer er achter aan…

???????????????

We hebben de eerste week de fiets aan de orde gesteld. We hadden een echte fiets in de klas. We bekeken hem, benoemden de onderdelen, tekenden hem na en zo leerden we heel veel!

We maken ook allerlei voertuigen van constructiemateriaal en puzzelen over voertuigen en spelen memory over dit onderwerp. Wat leren we zo veel!

In de tweede week leerden we vooral over auto’s, bussen en bijvoorbeeld vrachtwagens. Ook wijkagent Mark kwam met agent Niels langs met een politiebus. Zo leerden we over wat de politie allemaal voor ons kan doen, als zij met hun voertuig langs komen.

We leerden ook een nieuw opzegversje over verkeer. Zo trainen we ons geheugen:

???????????????

Toet, toet, toet,

kijk eens goed,

wat het stoplicht voor ons doet.

Toet, toet, toet, 

ik kom eraan,

rood is stop en groen is gaan…

???????????????

Ook hebben we net twee workshops achter de rug. Een ‘bouwworkshop’, waar kinderen mooie voertuigen en andere creaties mochten maken:

Er was ook een bewegingsworkshop, waar leerlingen met elkaar wedstrijdjes deden. Het ene kind was een kruiwagen en het andere kind hield hem vast. Dat was lachen, maar je moest er ook sterk voor zijn!

In de laatste gymles hebben we een behendigheidsles gedaan met fietsjes en steppen. Als dit goed ging, konden de kinderen ter afsluiting hun verkeersdiploma verdienen. Dat is gelukt!

Na de herfstvakantie gaan we werken over de herfst. Tot dan!

Natuurlijk is er ook veel tijd om vrij te spelen en te werken. De kinderen zijn vaak trots op hun werk en vragen mij dan hier een foto van te maken.

Ook worden er de nodige feestjes gevierd. Bijvoorbeeld als er iemand jarig is.

   

We zingen en dansen dan en de jarige mag trakteren. Heeft u tips nodig voor een leuke traktatie? Kijkt u eens op het ‘Lekker Fit bord’ bij de ingang van de school. Hier kunt u allerlei ideetjes opdoen

Ons eerste en tweede thema zijn inmiddels achter de rug:

Het eerste was: ‘ Vlork is jarig’. We hadden een feesthoek in de klas, waarin we feestjes konden vieren. We hebben allerlei taal- en rekenactiviteiten geoefend binnen het thema feest. Deze worden ‘verpakt’ in bijvoorbeeld tekenopdrachten, knutselopdrachten, kleiopdrachten en nog veel meer. Ook hebben we allerlei woorden geleerd over ‘bakken’. We bereidden met elkaar een beslag voor en bakten hiervan cupecakes. Zo leerden we weer allerlei nieuwe woorden.

Daarna mocht Vlork trakteren, want toen gingen we zijn verjaardag vieren…

De kinderen hebben weer veel geleerd en genoten.

Het tweede thema ging over ‘Ik en mijn vriendjes’. We beluisterden en bekeken mooie prentenboeken over vriendschap en beantwoorden allerlei vragen achteraf. Als de kinderen goed luisteren, kunnen zij u vertellen over wie het verhaal ging, wat er gebeurde, waar het gebeurde, hoe het verhaal begon, hoe het afliep en of er een probleem was en … natuurlijk een oplossing. Probeert u het thuis ook maar eens uit als u voorleest.

Ook bij dit thema verzonnen de juffen allerlei leerzame activiteiten en wordt uw kind steeds vaardiger!

???????????????

Wakker worden, wakker worden,

tijd om op te staan.

Hallo tegen het zonnetje en dag tegen de maan.

Ontbijtje staat al klaar, daarna tandenpoetsen maar,

de dag is al gestart, we gaan naar school.

Wakker worden, wakker worden,

fijn dat je er bent.

Samen in de kring met de vriendjes die je kent.

Kijk een keer naar links en kijk een keer naar rechts.

We spelen met elkaar vandaag op school.

???????????????

Zoals u misschien wel weet, krijgen onze kleuters ook Engelse les. We hebben inmiddels ook de Engelse middag achter de rug, waarbij u als ouder aanwezig mocht zijn. We hebben Engels geleerd, gezongen, gedanst en heerlijk gesnoept! Alle ouders hartelijk bedankt voor uw heerlijke bijdragen! De kinderen hebben genoten. U hopelijk ook!

De zomervakantie is zowat voorbij. De afgelopen weken is er hard gewerkt in de school om hem weer mooi en schoon te maken. Ook onze klas staat weer klaar voor een fijn en leerzaam schooljaar.

We zijn gestart met 23 kinderen: Reyof, Slean, Bekir, Israfil, Aryan, Ecrin, Tiago, Jévinn, Noemi, Zoë-Anne, Ashley, Deshantely, Benjahmin, Kipras, Abishai, Lina, Sheanaira, Jayce, Elian, Xaviera en Jeremy.  Al snel zullen Serenity en Isaiah en andere kinderen instromen. Welkom (terug) allemaal! We hopen dat jullie een fijne vakantie hebben gehad.

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag ben ik, juf Tineke, in de groep aanwezig.

Op woensdag is juf Colinda in de groep:

Juf Surita is onze onderwijsassistente en zij is ongeveer 10 uur per week in onze groep aanwezig:

We beginnen dit schooljaar met iedereen welkom te heten en de verjaardag van Vlork te vieren. Binnenkort wordt hij 5 jaar en dat is een reden voor een feestje. We gaan spelen, leren, knutselen, (voor)lezen, lachen, zingen en nog veel meer.

???????????????

We gaan knippen, we gaan scheuren,   

we gaan mooie plaatjes kleuren, 

even in de poppenhoek,

of wat lezen in een boek.

We gaan lekker samen spelen,

zullen ons dus niet vervelen,

want het is ontzettend fijn,

dat hier zoveel vriendjes zijn…

???????????????

 

SCHOOLJAAR 2018-2019

Nog twee en een halve week en dan start de zomervakantie. De tijd vliegt. De kinderen hebben de afgelopen tijd weer een hoop geleerd en gedaan, zoals u hieronder in ‘vogelvlucht’ kunt zien en lezen:

Het thema dat we binnenkort gaan afsluiten is: ‘Ik ga naar het circus’. Een leuk onderwerp voor de kinderen, waarbinnen fijn gespeeld en geleerd kon worden.

Er kwam een clown in de klas, die geen kunstjes kon en daarom erg moest huilen. Gelukkig konden wij haar helpen…

De klas was mooi versierd en hierdoor konden we ons heerlijk verkleden in de circushoek. Dat is natuurlijk heel leuk en ontlokt veel taal-en rekenmogelijkheden. Tijdens het zomerfeest had iedere kleutergroep een optreden verzorgd, waarbij u mocht komen kijken.

Ook deden we allerlei spelletjes en versierden we een eierkoek met fruit. Lekker Fit!

Ook hebben we ons beste ‘beentje’ voor gezet tijdens de Koningsloop. We hebben veel geld opgehaald voor het goede doel!

De kinderen waren ook nog prachtig verkleed! De Roparunvogel vond Benjahmin zo mooi! Hij werd de winnaar van de verkleedwedstrijd.

Het thema ‘Voorjaar’ en ‘ ik vier Pasen’ is aan de orde geweest. We hebben mooie voorjaarsboeken gelezen en bekeken en hebben het Paasverhaal gehoord. Natuurlijk hoorden hier allerlei lesjes bij, waar wij veel van konden leren.

De afgelopen tijd hebben we gewerkt aan het thema ‘Bouwen’. Ons thema werd geïntroduceerd door de vader van Bram, die in elke kleuterklas een vogelhuisje kwam bouwen.

Natuurlijk mocht iedereen die wilde timmeren, ook een spijker in het vogelhuisje slaan. Gelukkig heeft niemand op zijn of haar vinger geslagen.

In de klas hebben we via het digibord gekeken en geluisterd naar drie leuke prentenboeken, zoals ‘Kom uit die kraan’ en ‘Opa Knoest bouwt een huis’.

We hebben wat af gebouwd in de groep!

Iedereen speelt heerlijk met elkaar.

We hebben dan veel plezier en leren hier veel van. Natuurlijk hebben we ook allerlei voorbereidende taal- en rekenlesjes gehad. Tegelijkertijd oefenen we dan onze woordenschat en bijvoorbeeld motoriek en … zo worden we steeds vaardiger en knapper!

Soms gaat er met het nemen van de foto wel eens wat mis:

We kunnen gelukkig onze bouwwerken weer opnieuw maken.

Ook leren we liedjes en versjes. Hieronder leest u er één…

???????????????

In Holland staat een huis,

in Holland staat een huis.

In Holland staat een huis ja, ja,

van je tsjingela, tsjingela hopsasa.

In Holland staat een huis,

in Holland staat een huis.

En in dat huis daar woont een ?, ?, ?, ?,? en een ?…

???????????????

Die muis, die jagen we natuurlijk, zoals in het liedje, uit huis…

Dit lied hebben we op de landelijke stakingsdag gezongen voor ‘de opa’s en oma’s’ van ‘ons’ bejaardenhuis. We hadden ook mooie bloemetjes geknutseld om weg te geven. Dit in het kader van ❤#Doeslief❤

 

We gaan nu werken over de lente en Pasen. Hierover leest u de volgende keer.

Ondanks het feit dat we met ‘Ik zorg voor mijn huisdier’ bezig zijn, hebben we ook een inloop met ‘Spelend leren’ achter de rug. U had hiervoor via de app een uitnodiging gehad en veel ouders gaven hieraan gehoor. Fijn!

Na afloop mochten een aantal ouders zich intekenen om een spel mee naar huis te nemen. Veel speelplezier thuis!

Ook zijn er in het kader van de Nationale Voorleesdagen twee mannen van Feyenoord in de klas geweest om voor te lezen. Ze hadden ook hun Feyenoordknuffel Bever mee genomen.

Het was super leuk.

We zijn gestart met ons nieuwe thema: ‘Ik zorg voor mijn huisdier’. We hebben de afgelopen maandag t/m woensdag gewerkt over de kat.

We hebben nieuwe woorden en zinnen geleerd over de kat. We hebben katten beplakt met sitspapier en vilt. Ook leerden we een lied met Zangexpress over huisdieren. Op donderdag en vrijdag leerden we over de hond.

???????????????

“Miauw”, zegt de poes, mijn hele lieve poes, ik kriebel in haar nekje en dan spint ze van plezier.

“Woef”, zegt de hond. Mijn hele lieve hond. Hij kwispelt met zijn staartje elke keer dat ik hem roep.

“Blub”, zegt de vis. Mijn hele lieve vis. Ik strooi wat in het water en dan zwemt hij er naar toe.

“…”, zegt konijn, mijn hele lieve Nijn. Ik zie dat ‘ie wil praten, maar ik hoor niet wat hij zegt…

???????????????

Het was heel leuk toen het over de hond ging. Juf Hellen gaf ons een lesje over hoe we een hond moeten verzorgen:

 Ze had ook heel veel spulletjes meegenomen.

We hebben het allemaal gezien, beet gehad en we hebben er aan geroken. De hondenshampoo rook best lekker. Sommige hondenkoekjes roken naar ‘niets’ en andere koekjes…, die zouden we zelf liever niet eten.

Op donderdag was er een nog veel leukere verrassing: Alle kinderen die wilden, mochten even wandelen met haar hondjes op het schoolplein! Gezellig samen in de sneeuw…

De volgende keer hoort u weer meer!

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar. We hopen dat u een fijne vakantie heeft gehad samen met uw kind(eren).

Na de vakantie hebben we twee weken gewerkt over het thema ‘Winter’. We hebben twee mooie prentenboeken bekeken van kikker. ‘Kikker in de kou’ en ‘Kikker en de sneeuwman’. Zo leren we nieuwe woorden, nieuwe zinnen en we genieten van een verhaal. Ook zingen we liedjes en knutselen we bij dit thema.

De volgende keer hoort u over ons nieuwe thema: ‘Ik zorg voor mijn huisdier’.

We werken deze twee weken voor de vakantie over het voor ons zo belangrijke feest Kerst. De klas is er weer helemaal klaar voor:

We horen de mooie Kerstverhalen, we zien er mooie filmpjes over. We lezen en bekijken via het Digibord het prentenboek ‘Kerstmis’ van Dick Bruna en ‘Liselotje viert Kerst’. We leren leuke liedjes, we knutselen, we spelen en verkleden: Kortom, allemaal weer leuk en leerzaam…

???????????????

Sjok, sjok, sjok, liep het ezeltje…

Helemaal naar Bethlehem.

Sjok, sjok, sjok liep het ezeltje…

Helemaal naar Bethlehem.

Ach, Maria was zo moe,

ze deed af en toe haar oogjes toe…

???????????????

Afgelopen donderdag hebben we een optochtje met onze lichtjes voor ‘Sophia’ gelopen. In de middag hebben de peuters en de kleuters hun eigen Kerstfeest gevierd. Het was een fijne viering.

We hopen dat u een fijne Kerstvakantie mag hebben samen met uw gezin en wij wensen u het allerbeste voor?2019?.

Precies tussen de Sint en Kerst in, was er gisteren een leuke activiteit voor onze kleuters: Feyenoord voetjebal. Een activiteit in de grote gymzaal, verzorgd door meester Rick en een medewerkster van Feyenoord:

 

De kinderen hebben genoten!

Sinds een kleine week is Sinterklaas weer in ons land en opeens gebeurden er ‘spannende dingen’… Ons postduifje bracht ons post met allerlei plaatjes. U vraagt zich misschien af waar die plaatjes vandaan komen… Nou…, wij weten het ook niet en duifje kon het ons ook niet vertellen… Hij hield zijn snaveltje dicht…

 

Wij denken dat de kaartjes van Sinterklaas en zijn pieten zijn! Er staan namelijk allemaal afbeeldingen op die met Sinterklaas te maken hebben. Sommige plaatjes hadden we dubbel, dus bijna iedere dag ruilen we met de andere kleutergroepen. Inmiddels hebben we ook bezoek gehad van de ‘beruchte’ rommelpiet, zoals u hieronder kunt zien:

Alles was helemaal donker…

In de klas was er veel rommel…

We waren er ‘beduusd’ van.

Gelukkig hebben we met elkaar alles snel opgeruimd. Wat wel leuk was aan de hele situatie, was dat ieder kind iets in zijn of haar schoen had gekregen en ook wat lekkers.

In de klas spelen en werken we ook over het Sinterklaasfeest. We hebben een Sinterklaashoek, waar we ons kunnen verkleden.

  

We knutselen en voeren allerlei Sinterklaasopdrachten uit, we beluisteren en bekijken mooie prentenboeken en we leren leuke liedjes.

???????????????

Hallo Sinterklaas, wat fijn dat u er bent,

kom maar lekker binnen,

want u bent hier al bekend.

Strooi maar wat lekkers

in één of and’re hoek.

Wat staat er in het grote boek? 

???????????????

Allemaal super gezellig natuurlijk.

We hebben ook kruidnootjes gebakken in de klas. We hebben samen het deeg gemaakt en toen hebben we allemaal een aantal kruidnootjes mogen maken. Juf Surita heeft ze voor ons gebakken. Ze roken en smaakten heerlijk!

Ook zijn we op bezoek geweest bij het Sinterklaashuis in Beverwaard. Dat was super leuk! Alle ouders die mee zijn geweest als begeleiding: Bedankt!

  

Op 30 november was er Pietengym met meester Rick. Er waren veel familieleden om te kijken en mee te doen. Gezellig!

De afgelopen drie weken hebben we met onze postduif de herfst beleefd. We merken, dat de bladeren van de bomen vallen en van kleur veranderen. We hebben zelf mooie herfstbladeren geschilderd, die aan de takken  in onze boom hangen. We hebben met verschillende materialen bomen gemaakt, zoals u kunt zien op de foto’s.

We spelen heerlijk aan de tafels.

Ook hebben we samen met een aantal ouders een heerlijke herfstwandeling gemaakt in het park vlak bij onze school. We hadden prachtig weer, dus we hebben genoten! Bedankt ouders en juf Hellen voor jullie hulp.

In de klas hebben we weer mooie prentenboeken bekeken en beluisterd, zoals ‘Uiltje en de nootjes’, ‘Eekhoorn, wat spring jij dapper’ en we hebben een echt informatieboek bekeken over spinnen. Ook hebben we weer verschillende liedjes geleerd via de site van Zangexpress, zoals ‘Waaien’, ‘Herfst’ en ‘Boem pok tsjak’. Afgelopen week kwam ons postduifje opeens met post van Piet. Hij had een enveloppe bij zich met allemaal plaatjes, maar wat we daar nu mee moeten doen?!?

De eerste periode zit er al weer op. Het thema van de Kinderboekenweek over ‘vrienden en vriendschap’ zit er al weer op. We hebben hard gewerkt en veel geleerd. We hebben verschillende prentenboeken bekeken, beluisterd en besproken. We maakten hier werkjes over, rekenden, deden verschillende taal- en geheugenspelletjes, knutselden en zongen.

???????????????

Wakker worden, wakker worden,

tijd om op te staan

‘Hallo’ tegen het zonnetje

en ‘dag’  tegen de maan.

Ontbijtje staat al klaar, 

daarna tandenpoetsen maar.

Je tas is al gepakt, we gaan naar school.

Wakker worden, wakker worden,

fijn dat je er bent.

Samen in de kring,

met de vriendjes die je kent.

Kijk een keer naar links,

…en kijk een keer naar rechts.

We spelen met elkaar vandaag op school

???????????????

Alle activiteiten waren leuk en leerzaam.

Afgelopen vrijdag presenteerden wij, wat we geleerd hadden aan de kinderen en juf van groep 5. Hierna gingen wij naar groep 5 om te luisteren wat zij hadden geleerd. We kregen allemaal een vriendschapsarmbandje van groep 5. Nu is het officieel: Wij zijn vriendjes met de kinderen uit groep 5.

De Engelse middag heeft inmiddels ook plaats gevonden. We startten deze middag met elkaar op het plein. De Engelse vlag werd gehesen en er werd gedanst. Hierna gingen we met elkaar naar binnen om een Engelse les te volgen. De kinderen konden laten zien, dat ze al wat woordjes hadden geleerd over het thema ‘School’. Dat was leuk. Hierna gingen we met elkaar genieten van de ‘High tea’. Veel ouders hadden wat lekkers gemaakt of gekocht voor deze gelegenheid. Bedankt hiervoor! We hebben er van genoten…

Het schooljaar 2018/2019 is een weekje oud. We zijn er weer helemaal klaar voor!

De klas is weer helemaal mooi ingericht. We zijn gestart met 20 kinderen, te weten: Angel, Jasinta, Elian, Jaëlo, Suthson, Zoë-Anne, Q-Chaëly, Jévinn, Shreya, Alysha, Jovany, Benjahmin, Aashiyaana, Alicia, Elif-Lina, Julaiza, Anna, Eliana, Senna en Yasir. Welkom allemaal! We gaan er weer een fijn schooljaar van maken. Samen met de ouders die dit leuk vonden en tijd hadden, hebben we geproost op een nieuw schooljaar.

De eerste week hebben we gewerkt over het thema ‘Vlork is jarig’. Vlork is onze klassenpop. We vier(d)en verjaardagsfeestjes voor Vlork, we bouwen een mooie stoel en tafel voor hem, we maken taartjes en huizen. Dat is allemaal heel leuk en leerzaam. We zijn al weer snel gewend aan alle regels en routines in de groep.

Natuurlijk spelen en werken we heerlijk in de groep.

We spelen ook heerlijk buiten.

Van dit alles worden we heel blij en dit is een emotie waarover we veel leren in ons komende thema ‘Emoties/Ik voel me…’. We leren ook over boos zijn, verdrietig zijn en bang zijn. We bekijken, beluisteren en bespreken drie mooie prentenboeken via het Digibord, we spelen en werken hierover en we leren allerlei vaardigheden die te maken hebben met taal en rekenen. Natuurlijk leren we ook van alles via allerlei filmpjes van Schooltv en zingen we liedjes.

???????????????

We gaan knippen, we gaan scheuren.

We  gaan mooie plaatjes kleuren.

Even in de poppenhoek

of wat lezen in een boek.

We gaan lekker samen spelen,

zullen ons dus niet vervelen, 

want het is ontzettend fijn,

dat hier zoveel vriendjes zijn…

???????????????

Over een paar weekjes ziet u meer! Tot dan!

 

We zijn bezig met de laatste dagen van het schooljaar 2017/2018. Het thema ‘Vlork slingert door de jungle’ is aan bod gekomen en nu werken we naar de zomervakantie toe. Volgens mij hebben de kinderen genoten van het thema. Er werd druk gespeeld in onze junglehoek. Er werd gewerkt aan de tafels waar de kinderen zelf een jungle maakten, we vouwden, knipten en plakten dieren die in en rondom de jungle leven. Ook zongen we liedjes en leerden we opzegversjes over jungledieren.

De krokodil ligt in het water,

de krokodil ligt helemaal stil.

De krokodil komt steeds een beetje nader en …

HAP! Au! Bijt ‘ie in je bil!

Stoute krokodil!

We leren zelfs een dans die we gaan uitvoeren met elkaar op het pleinfeest. Verder hebben we via schooltv veel dieren bekeken en zodoendeleerden we veel nieuwe feitjes. Ook hebben we leuke jungle gymlessen gekregen en een zomerfeest in het kader van het jungle thema. De foto’s volgen zo snel mogelijk.

 

Verder wil ik alle ouders en familieleden die hebben geholpen in en rondom de klas/school van harte bedanken! Zonder uw hulp waren alle leuke, extra activiteiten niet mogelijk geweest! Mijn dank is groot ?

Speciale dank aan mijn overblijfmoeder ‘juf Hellen’ die altijd voor ons klaar stond en ‘juf’ Rita, mijn ‘cadeautjes’ die het onderwijs aan de kinderen op zo’n fijne manier ondersteunden.

Bij deze wens ik u allen een hele fijne vakantie toe. Rust lekker uit en tot 27 augustus a.s.

 

Er is veel gebeurd de afgelopen weken. Hier een korte samenvatting:

We hebben gewerkt over het thema ‘Ik doe boodschappen’. We hebben gesprekjes gehad over verschillende winkels waar je boodschappen kunt doen. We hebben gesproken over de supermarkt en wat je allemaal in een supermarkt kan kopen. We hebben geleerd over de afdeling met vlees-, brood-, groente en fruit en zuivelproducten. We hebben ook geleerd, waar je de verschillende boodschappen kunt vinden. Natuurlijk hebben we hier ook de nodige werkjes over gemaakt tijdens het spelen en werken.

    

Ook leerden we de klanken /oo/ van boodschappen en de /d/ van doos. Verder leerden we een opzegversje over boodschappen doen:

Mamma vraagt aan mij:                                                                                                                                       

“Wil je boodschappen halen?                                                                                                                         

Mag je zelf betalen.                                                                                                                                         

Hier heb je mijn portemonnee, niet verliezen hoor!”                                                                                        “

“Nee, nee, nee”.                                                                                                                                                 

Met de tas in mijn hand, moet ik eventjes lopen.                                                                                       

Kijk daar is de winkel al, ik ga …….. kopen.  

 

De kinderen kunnen het versje al goed opzeggen.

  

Zelf hadden we ook een winkel in de groep: een echte supermarkt. De kinderen konden zelf achter de kassa zitten en zelf boodschappen kopen. Natuurlijk moesten ze wel eerst betalen.

Natuurlijk zijn we ook op bezoek geweest in de supermarkt “Hoogvliet’ in Beverwaard. Gelukkig gingen er ook een aantal ouders mee, die wij hartelijk bedanken voor hun hulp. Zonder uw hulp was dit uitje niet mogelijk geweest.

Verder hebben we natuurlijk ook weer geluisterd en gekeken naar verschillende prentenboeken over dit thema. Natuurlijk gingen ze allemaal over boodschappen doen. Als u op internet nog eens terug wilt kijken, welke boeken het zijn? Hierbij de titels: ‘Het speelgoedwinkeltje’ en  ‘De hoofdstraat’. Beide boeken hebben mooie prenten en de laatst genoemde is zelfs op rijm. Zo leren we weer heel veel!

Verder hebben aandacht besteed aan Koningsdag. We hebben een prentenboek bekeken en beluisterd met meester Dolf (onze nieuwe stagiair) en hij heeft ons dingen uitgelegd over de Koning en de Koningin op het digibord. We hebben ook een Konings loop gedaan en gedanst voor het goede doel. Kinderen kwamen met regelmaat met geld uit hun eigen spaarpotje. Super lief natuurlijk! Hierdoor hebben we als groep een mooi bedrag bij elkaar gespaard!

  

De Koningsloop werd gevolgd door een lekker ontbijt in de groep.

     

Na het ontbijt hadden we opeens bezoek in de groep! De Roparun vogel kwam bij ons in de groep en verkoos Shreya tot mooist verklede meisje van onze groep. Ze won een leuk prijsje.

’s Middags hebben we oud-Hollandse spelletjes gespeeld in het speellokaal onder leiding van de leerkrachten en een aantal hulpouders. Super bedankt weer pappa’s en mamma’s! Zonder jullie hulp zou dit niet gerealiseerd kunnen worden! De kinderen hebben genoten!

We hopen dat u een beetje hebt kunnen genieten van alle activiteiten van de afgelopen weken. U bent in ieder geval weer een beetje op de hoogte!

Na de vakantie zijn we gestart met een gecombineerd thema over Pasen en de lente met zijn lentekriebels. Over nieuw leven en geboorte. We volgen met een webcam het leven van een ooievaar.

 

We leren nieuwe woorden, horen en zien nieuwe verhalen en zo worden we steeds wijzer. We spelen, werken en knutselen heel wat af.

 

We kleien nesten en tekenen ooievaars en nesten. Ook bouwen we zelf ooievaarsnesten en verdienen hiermee een smiley.

 

Ook hebben we weer een opzegversje geleerd:

Ooievaar, 

lepelaar,

takkendief,

ooievaar heeft de kindertjes lief.

 

 

Afgelopen vrijdag hebben we heerlijk beschuit met muisjes gegeten. De kinderen gingen zelf hun beschuit smeren met boter en daarna konden ze kiezen tussen blauw met witte óf roze met witte muisjes. Mmmmm, lekker…

Natuurlijk horen we ook de verhalen uit de bijbel die ons brengen naar het Paasfeest. We hopen binnenkort een fijne viering te hebben met elkaar!

Na de meneer van Feyenoord  gingen we zelf werken over het thema ‘Verkeer’. Dat gaat natuurlijk ook over vervoer. We hebben geleerd over verschillende voertuigen, zoals auto’s, bussen, treinen, fietsen, brommers, scooters, motors, boten, trams en metro’s. Dat was interessant. We startten het thema met een tekenles over de fiets. We gingen zelf een fiets tekenen en leerden nieuwe woorden.

We hebben in de klas veel gespeeld en gewerkt. We bouwden een brug, waar een auto onderdoor kon, maar ook overheen.

We spelen heerlijk met de trein en het spoor.

  

Ook hebben we een verkeersdiploma gehaald onder het toeziend oog van de wijkagent!

We moesten een parcours steppen en fietsen, we moesten ons gedragen als goede voetgangers en we mochten spelen op de daarvoor bestemde plekken. Ondertussen konden we vragen stellen aan de wijkagent.

  

Dat was heel interessant!

  

Alle moeders en overblijf juffen (Hellen en Bianca) die geholpen hebben: hartelijk bedankt!

Na de vakantie op maandag hebben we een foto speurtocht gedaan door de wijk. De stagiaire van groep A had deze gemaakt.

We moesten verkeersborden opzoeken, fietsenrekken tellen, een plattegrond lezen en allerlei opdrachten uitvoeren en maken. Het was super leuk en we hadden veel geluk, want het zonnetje scheen heerlijk.

  

  

 

 

 

De overblijf juffen Hellen en Bianca, de moeder van Jovany en haar vriendin, hartelijk bedankt voor het helpen en de stagiaire uit groep A: Bedankt! Het was super leuk.

Natuurlijk is er ook voldoende tijd om lekker ‘vrij’ te spelen. Ook hiervan genieten de kinderen volop.

  

Zoals altijd hebben we ook weer drie leuke prentenboeken gehoord, gezien en besproken via het digibord. ‘Liselotje krijgt een fiets’, ‘Gewonnen’ en ‘Eend krijgt een fiets’. Ook hebben we een liedje geleerd over ‘Biggetje Basje’ die leert fietsen met hulp van de boer. Verder leerden we een liedje over een egeltje, dat wilde oversteken en hebben we een opzegversje geleerd.

Toet, toet, toet.

Kijk eens goed,

wat het stoplicht voor ons doet.

Toet, toet, toet,

ik kom eraan.

Rood is stop

en groen is gaan… 

We hebben geverfd, memory gespeeld met allerlei voertuigen en dingen die je tegen komt in het verkeer, een werkboekje gemaakt. Eigenlijk te veel om op te noemen! Allemaal erg leuk en leerzaam.

We hopen dat u nu weer een beetje op de hoogte bent, wat wij allemaal met ons verkeersthema hebben geleerd! Tot de volgende keer!

 

Tijdens de voorleesdagen kwam er een man van Feyenoord voorlezen. Hij zorgt daar voor het vervoer van de fans. Hij las voor uit een Feyenoordboek. Dat was leuk, want wij hebben ook Feyenoordboeken in de klas. Die hebben we van overblijf juf Hellen gekregen.

  

Allereerst de beste wensen voor 2018. Ik hoop dat u, samen met uw kind(eren) heeft genoten van de Kerstvakantie. Na de vakantie zijn we gestart met het thema ‘Winter’. We hebben geluisterd en gekeken naar het boek over ‘de sneeuwman’. Een prachtig boek met mooie muziek, waar een tekenfilm van is gemaakt. De kinderen hebben genoten.

Vervolgens hebben we gekeken en geluisterd naar een verhaal over een grote en een kleine ijsbeer. Volgende week gaan we een verhaal over kikker bekijken en beluisteren. Ook kijken we via ‘Wepboek.nl’ naar prentenboeken. Aan het eind van het verhaal beantwoorden we dan ook vragen over het verhaal. We leren extra goed luisteren en vragen beantwoorden. Zo worden we steeds knapper.

 

Natuurlijk spelen en werken we iedere dag. We hebben mooie sneeuwpopjes gekleid

   

 

  

  

Ook werken we hard in de winter werkboekjes.

 

en spelen fijn met elkaar in de hoeken.

    

Na de drukke Sint periode is het tijd voor het voor ons zo belangrijke feest: Kerst. We horen in de groep de verhalen uit de Bijbel. We kijken er op het digibord een mooie film over en we leren allerlei nieuwe Kerstliedjes. Natuurlijk spelen en werken we ook over Kerst. Tijdens de inloop hebben we al kerstbomen gemaakt van Kapla houtjes en dopjes, we hebben al kerstbomen versierd met klei, we maken kleine kerstpuzzeltjes en werken we in een werkboekje. Tijdens de werkles maken we een mooi potje waar een kaarsje in komt, we maken zelf het kerststalletje met Jozef, Maria en baby Jezus, we maken een kerstkrans en we maken kerstbomen van Duplo. Zo oefenen en leren we heel veel qua fijne motoriek, creatief bezig zijn en leren we vaardigheden die ons voorbereiden op groep 3. Natuurlijk bezorgt dit ons ook veel speelplezier! Kijkt u maar mee naar de volgende foto’s:

 

Zoals ik had beloofd, volgt nu een stukje over ons thema over Sinterklaas. Op 20 november zijn wij gestart met ons thema en mochten we gelijk die maandag onze schoen zetten. Vol verwachting klopte ons hart! De volgende dag was alles donker in de gang en wat bleek? De rommelpiet was weer geweest. Wat een rommel had hij gemaakt! Gelukkig was het met de hulp van alle kinderen en ouders snel opgeruimd! Wel hadden de pieten cadeautjes voor de kinderen achter gelaten en wat lekker strooigoed!

In de klas werken we natuurlijk ook over Sinterklaas en Piet. We rijmen wat af in groep 2. Verder maken we allerlei werkjes t.a.v. rekenen en taal om ons voor te bereiden op groep 3. Ook zingen en dansen we wat af. We hebben de Pepernotensamba geleerd, de Pieten Mega dans en ‘Voor 1 dag Sinterklaas’. We zijn nu ‘een kus voor Sinterklaas’ aan het leren. Leuk hoor!

Op 28 november was er de jaarlijkse poppenkastvoorstelling. Natuurlijk was Sinterklaas aanwezig met zijn twee pieten en … Jantje de boef ontbrak natuurlijk niet. Dit keer had Jantje zich verkleed als baby, om zo alle cadeautjes van de kinderen van Beverwaard mee te nemen. Gelukkig is het mislukt!

Op donderdag 30 november zijn we met de kleutergroepen naar het Sinterklaas huis van Beverwaard geweest. Een groep vrijwilligers heeft daar ontzettend zijn best gedaan om weer iets prachtigs neer te zetten! Graag willen we de moeder van Jévinn, de moeder van Daison, juf Hellen en de moeder van Elias bedanken voor het meelopen en begeleiden.De kinderen hebben genoten.

Op vrijdag 1 december was er een pieten gymles voor alle kinderen. Veel ouders en verzorgers waren hierbij aanwezig. Leuk hoor!

Natuurlijk werd de Sint met zijn pieten op 5 december door alle kinderen van de onderbouw ontvangen in de gymzaal. Ook de ouders waren hierbij uitgenodigd. Het was een fijn moment van samen zijn.

 

Natuurlijk kwam de Sint ook in de groep! Een aantal kinderen mochten ook even bij de Sint komen. Dat was natuurlijk spannend. Gelukkig waren er ook de ‘Coole’ piet en de ‘verliefde’ piet en de hoofdpiet. Die waren grappig en lief.

De kinderen kregen allemaal wat lekkers en natuurlijk een cadeau. Dit viel bij de kinderen in de smaak, dus dat was fijn. Dit was gelijk de afsluiting van deze Sint periode. Hopelijk heeft u op deze manier een beetje kunnen meegenieten!

Na de herfstvakantie zijn we gestart met het thema over ‘Kriebelbeestjes in de herfst’. We hebben nu al twee weken boeken bekeken en besproken, zoals ‘Het lieveheersbeestje dat niet lief deed’, ‘Kikker en de wind’ en ‘De spin die het te druk had’.

We hebben al heel wat filmpjes en liedjes gehoord, gezien en besproken via Schooltv. Hierdoor weten we steeds meer over bijvoorbeeld spinnen en hun webben, lieveheersbeestjes en hun larven en bijvoorbeeld verschillende torren. We hebben ook ‘kriebelbeestjes’ in de klas. Echte wandelende takken!

Ook leren we echte herfstliederen met Zangexpress (onze zangmethode), zoals ‘Boem, pok, tsjak’, ‘Waaien’ en het seizoen lied over de herfst.

Tijdens het spelen en werken maken we prachtige spinnen op de kralenplanken.

We hebben spinnen en allerlei kriebelbeestjes gekleid. Ook tekenen en kleuren we wat af! Ook hebben we mooie spinnen en webben gemaakt met blokken/blokjes.

Verder oefenen we met allerlei reken- en taalactiviteiten die ons voorbereiden op groep 3.

Als afsluiting van dit thema hebben we vandaag (14-11-2017) een herfstwandeling gemaakt in het park. We hebben in vier groepjes met kinderen gezocht naar verschillende bladeren, takken, slakken, spinnen, spinnenwebben en andere dingen die bij de herfst horen. De moeder van Eliana, de moeder van Jévinn, juf Hellen en juf Surita hebben mee geholpen. Namens de kinderen en mij: Hartelijk bedankt. We hebben genoten!

We hopen dat u op deze manier een beetje kunt meegenieten van wat wij allemaal leren in de groep. Tot de volgende keer! Dan gaan we werken over Sinterklaas!

Per 26 september werken we aan ons nieuwe thema: ‘Gruwelijk Eng’ en ‘Bibbers in je buik’, een thema dat aansluit bij de (Christelijke) Kinderboekenweek. We openden dit thema met een toneelstuk in de gymzaal.

Hierna startten we ook in de groep. We zijn monsters aan het maken van lang houdbare klei en van sneldrogende klei. We knutselen monsters van papier. Ook zijn we aan het leren om te sjoelen. We tellen hoeveel stenen we in ‘het griezelige huis’ gooien. Natuurlijk hebben we ook in een werkboekje gewerkt van de Kinderboekenweek. Er stonden veel lees- en rekenopdrachten in.

 

We hebben natuurlijk weer geluisterd naar verschillende verhalen, zoals het verhaal over ‘Bange Barend leert vliegen’ en een boek over ‘de Gruffalo’. We bekijken en bespreken de boeken altijd met het digibord. Zo kunnen we alles extra goed zien en leren we veel.

Natuurlijk spelen we ook fijn in de hoeken. We spelen ook veel ‘memory’. We hebben een spel met gezichten van kinderen met een boos gezicht, een bang gezicht, een verbaasd gezicht en bijvoorbeeld een verlegen gezicht. Zo leren we ons geheugen goed trainen en tegelijkertijd leren we verschillende gezichtsuitdrukkingen kennen en benoemen. Via Zangexpress leren we ook een liedje over ‘Verdrietig, boos en blij’.

Speciaal voor het thema van de Kinderboekenweek hadden we een ‘gruwelijk enge gymles’. In het speellokaal was alles ‘donker’ gemaakt en er waren allemaal spannende ‘dingen’ te vinden, zoals spinnen, een draak, gekleurde ‘monstertjes’, waardoor we ballen konden gooien. Ook waren er lange tunnels waar we door heen konden kruipen. Reuze spannend, maar ook super gezellig. We mochten allemaal gymmen waar we zelf wilden!

Ook konden we ons hoofd door een ‘monster’ steken en veranderden zo zelf in een monster!

We waren best ‘eng’, maar ook grappig!

Verder is er al een boekenmarkt geweest met nieuwe boeken die u kon kopen. Ook mochten de kinderen hun oude boekjes verkopen.

We hebben dit thema afgesloten met een workshop over Afrikaanse muziek. We hebben Christelijk Zulu lied leren zingen en we hebben getrommeld, gedanst en geklapt. Het was heel leuk. Op vrijdagmiddag hebben we het lied gezongen voor de ouders en andere belangstellenden in de gymzaal.

We hopen dat u van ons thema over de Kinderboekenweek heeft genoten. Na de herfstvakantie starten we weer met een nieuw thema. Tot gauw!

 

Afgelopen dinsdag (12-9-2017) was het een bijzondere middag: Een Engelse middag! Alle belangstellenden mochten met de kinderen mee de groep in en meedoen met een Engelse les en een echte ‘High Tea’.

De Engelse les was leuk, leerzaam en grappig. Het is bijzonder hoeveel kinderen na vier weken Engelse les al weten over het thema ‘school’. We hopen, dat u van de les en de kinderen heeft genoten.

Veel ouders maakten of kochten iets lekkers voor de kinderen. Onze hartelijke dank hiervoor. De kinderen hebben heerlijke hapjes op! De kinderen en de juffen hebben genoten!

Het thema ‘Dit ben ik’ is in ‘volle gang’! We hebben al twee boeken bekeken en besproken op het digibord. De eerste was: ‘Zo zie ik er uit’. Het gaat over ons lichaam en hoe alles eruit ziet. We hebben geleerd over de lichaamsdelen, verschillende gezichtsuitdrukkingen, zoals boos, blij en bang. We hebben het ook gehad over het oog. We hebben verschillende nieuwe woorden geleerd, zoals iris, pupil, oogwit, wenkbrauwen en wimpers.

Ook hebben we het gehad over de neus. Hoe ruikt iets, ruikt het lekker, of juist een beetje vies. De mond is ook voorbij gekomen. Hoe ziet je mond er uit en wat kan je er allemaal mee doen. We hebben verschillende filmpjes van School tv bekeken en dat was heel interessant! Daar leren we veel van. Op vrijdag hebben we verschillende smaken van citrusvruchten geproefd. Een grapefruit, een sinaasappel, een limoen en een citroen smaken allemaal anders! De meeste kinderen vonden het lekker.

Ook hebben we een boek bekeken en besproken over ‘Dat ben jij, Kiki’. Een boek over een eendje, dat er met haar opa achter komt via foto’s, dat ze toch wel heel hard groeit. Het was een leuk boek, zo vonden de kinderen.

N.a.v. het groeien van je lichaam, hebben we zelf met blokken ons lichaam gemeten. Dat was erg leuk. De resultaten waren ook leuk!

Je moest wel goed stil liggen hoor, maar dat lukte goed.

Ook tijdens de inloop leren de kinderen veel over ons nieuwe thema. Daarom is het fijn, dat uw kind op tijd aanwezig is op school.

 

Verder hadden we de vorige weken mooi weer en konden we heerlijk buiten spelen op het plein op het nieuwe speeltoestel.

Zo zijn we met zijn allen weer snel gewend aan alles. We spelen en werken fijn in de groep. Zowel aan de tafels als in de verschillende hoeken.

Tot de volgende keer!

We zijn nu ruim twee weken gestart. Alles stond weer netjes en schoon klaar voor alle kinderen. We hopen er met elkaar een fijn, nieuw, leerzaam schooljaar van te maken!

We zijn gestart met veel nieuwe leerlingen in de groep, namelijk Alicia, Shreya, Elif-Lina en Eliana. Binnenkort hopen we ook Bruno te verwelkomen. Fijn dat jullie er zijn! Natuurlijk zijn er ook kinderen, die vorig jaar ook al in deze groep zaten: Alysha, Bruce, Angel, Jasinta, Marley, Bilal, Siary-Ann, Q-Chaëly, Elias, Shevaunleigh, Jovany en Daison. Welkom terug! We starten kleiner dan verwacht, want er zijn een aantal kinderen verhuisd. Natuurlijk zullen er weer kinderen bij gaan komen.

We startten de eerste week met het thema ‘Vlork’ (onze klassenpop) is jarig! De kinderen leerden zo de belangrijke regels in de groep. We maakten mooie werkjes, leerden leuke liedjes en natuurlijk ging Vlork op vrijdag trakteren. De moeder van Vlork had voor cakemix gezorgd en zo maakten we in de klas heerlijke cup cakes. Natuurlijk aten we ze samen op! Ze waren volgens Siary-Ann niet lekker, niet heerlijk, maar verrukkelijk! Dat was nou net de bedoeling van de moeder van Vlork 😉

   

De volgende keer kunt u lezen over ons nieuwe thema ‘Dit ben ik’.

 

Welkom op de klassenpagina van juf Tineke Blokdijk en juf Dineke Grandia

Het schooljaar is afgesloten met de Parel talentenshow. In 1/2 C houden we van dansen, dus hadden wij met elkaar ‘Lief klein konijntje’ ingestudeerd.

PicsArt_07-07-05.26.50

Het was leuk om te zien wat de andere klassen hadden ingestudeerd en hoe alle ouders en andere mensen die helpen op school werden bedankt voor hun werk. Zelf ben ik ook verwend met lieve woorden, tekeningen en andere cadeautjes. Lief! Hartelijk dank hiervoor! Rest mij nog u en uw kind(eren) een hele fijne, gezellige, veilige vakantie toe te wensen. Tot over zes weken ?

Het laatste thema ging over ‘ridders en prinsessen’. In de klas kwam een echt kasteel, waar we ons als ridder, prins of prinses konden verkleden.

PicsArt_07-07-05.07.39

Natuurlijk hoorden hier allemaal reken- en taallesjes bij. Ook hoorden en zagen we mooie verhalen op het digibord n.a.v. verschillende prentenboeken. Verder leerden we liedjes en is er het nodige geknutseld en getekend.

Ook vierden we weer allerhande feestjes, zoals het zomerfeest, verjaardagen en het afscheid van onze stagiaire juf Brenda.

PicsArt_07-07-05.14.58

Afgelopen maandag (15 mei) zijn we met de groepen 1 t/m 6 op schoolreis geweest naar het ‘Billy Bird Hemelrijk Park’. De kinderen hebben genoten van het park en het heerlijke weer. De kinderen konden vol op spelen, rennen, klimmen, klauteren, glijden, draaien, springen, fietsen in een helikopter en nog veel meer…

PicsArt_05-16-09.55.57

PicsArt_05-16-09.59.22

PicsArt_05-16-10.06.22

Wij bedanken alle moeders, de overblijfmoeder en nicht Lorraine die met ons zijn meegegaan. Zonder u was ons reisje niet mogelijk geweest…

PicsArt_05-16-09.43.49

Deze week hebben we afgesloten met het vieren van de Koningsdag. We hebben hard gelopen met z’n allen voor het goede doel, daarna heerlijk gegeten, gespeeld en ’s middags bij meester Rick spelletjes gespeeld. Het was een fijne dag!

PicsArt_04-22-02.08.02

De afgelopen weken hebben we, zoals u kon lezen, gewerkt over de boerderij en Pasen. Afgelopen woensdag hebben we een fijne Paasdienst gehad in de kerk. Donderdag hebben we het Paasverhaal nogmaals beluisterd in de groep en hebben we met elkaar ontbeten. Hier een kleine impressie:

PicsArt_04-15-02.51.12

Tot de volgende keer!

In de klas werken we met ‘Lekker Fit’ deze week o.a. over water. Daarom hebben we allemaal een mooie bidon gekregen. We startten deze week dansend, om vervolgens in de klas lekker wat water te drinken.

FB_IMG_1491327663777

Verder hebben we vandaag met de kinderen uit groep 7 ‘fruitwater’ gemaakt. Dat was heel gezellig, lekker en leerzaam.

PicsArt_04-04-07.13.24

PicsArt_04-04-06.31.31

Tot de volgende keer!

Op 3 april zijn wij met de kleutergroepen naar dierentuin ‘Blijdorp’ geweest. We hebben een heerlijke dag gehad. We willen de mamma’s van Jasinta, Bradley, Cécile, Chinonso, Renisha, Daison en de vaders van Zion en Siary-Ann hartelijk bedanken voor het rijden en begeleiden van de kinderen! Zonder uw hulp was dit niet mogelijk geweest! De kinderen en juffen hebben genoten.

PicsArt_04-03-06.42.44

PicsArt_04-03-06.38.39

PicsArt_04-03-06.35.44

We hopen dat u zo een beetje kunt meegenieten van hetgeen wij hebben gezien.

20170309_223346

Vanaf 13 maart werken we over de boerderij in de kleutergroepen. Boer Bart kwam op bezoek in de groep om te vragen of wij op Klaartje de Koe willen passen, omdat de boer op vakantie gaat. Natuurlijk willen wij dat doen, dus inmiddels zit Klaartje veilig in een hok in de huishoek. Daar staan meerdere hokken met verschillende boerderijdieren. We zorgen om de beurt goed voor deze dieren. Verder gaan we veel leren over de boerderij zelf en over kippen, koeien, varkens en schapen. We luisteren naar verhalen, bekijken filmpjes op het digibord en op de computer, leren liedjes en knutselen en tekenen de dieren.

PicsArt_03-15-10.48.32

Ook tijdens de Engelse les leren we over verschillende boerderijdieren d.m.v. spelletjes en liedjes.

PicsArt_03-15-10.55.07

PicsArt_03-22-10.35.40

  • PicsArt_03-22-10.32.17
  • Er worden prachtige voorjaarsbloemen gemaakt met kralen en pinnetjes.
  • PicsArt_04-15-02.37.57
  • PicsArt_04-15-02.29.13

We leren weer heel veel met elkaar!

IMG-20170122-WA0001

Op 23-1-2017 zijn we gestart met een nieuw thema over ‘ziek zijn’ ?

Een collage van de thema opening en de eerste werkles wil ik u niet onthouden:

IMG-20170123-WA0007

PicsArt_01-23-07.38.34

Bij de thema opening werd het boek ‘Rambamboelie’ uitgespeeld door twee juffen en een verteller. Het hondje Rambamboelie werd ziek en moest beter gemaakt worden door de dierenarts. Dit tot groot vermaak van de kinderen.

              IMG-20170123-WA0017  IMG-20170123-WA0022 IMG-20170123-WA0021

Het boek wordt ook volop bekeken en besproken in de klas en op het digibord. Hetzelfde geldt voor het boek over ‘Balotje bij de dokter’ en ‘Kaatje bij de dokter’. Naar aanleiding van deze boeken maken de kinderen werkjes waar ze veel van leren.

Office Lens 20170119-200049

Ook spelen we natuurlijk vol op in ons ziekenhuis.

20170127_162436

De apotheek wordt ook druk bezocht.

20170131_100647

Verder maken we mooie bedjes van Kapla houtjes.

IMG-20170123-WA0004

We hebben mooie tekeningen gemaakt van ons gezicht en onze hand met als titel ‘Ik ben verkouden’.

PicsArt_01-25-04.23.05

Verder schrijven we receptjes en schrijven we woorden die met ziek zijn te maken hebben.

IMG-20170123-WA0001

We bouwen in de bouwhoek prachtige gebouwen en wachten bij de dokter op een bankje…

                       20170130_143334    20170119_095702 20170214_141807

Natuurlijk vieren we ook vaak feestjes… Als er iemand jarig is, of als er een zusje is geboren!

                       IMG-20170109-WA0000  20170113_101817 20170217_102850

Lekker spelen in de bouwhoek, aan tafel of op een kleedje…

20170210_100925 20170214_141820 20170210_095612

20170203_100502 20170131_141413

De moeder van Leilani kwam vertellen over het beroep van een doktersassistente. Dat was heel interessant!

   20170214_091002 20170214_090945

Ook hebben we nog een bezoekje gebracht aan de apotheek in Beverwaard! Hartelijk bedankt voor de hulp van de moeders en overblijfmoeder die mee zijn gegaan en natuurlijk een hartelijk bedankt aan de medewerkers van de apotheek!

Op vrijdag 24 februari speelden de juffen als afsluiting van het thema nog 1x het boek van ‘Rambamboelie’ uit samen met de kinderen. Ook de ouders waren hierbij uitgenodigd.

  000_0007 IMG-20170123-WA0021

We hopen dat u, al lezende, hebt genoten van ons thema over ziek zijn!

img_7671

Allereerst de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. We hopen dat u een fijne vakantie heeft gehad samen met uw kind(eren).

Na de kerstvakantie hebben we twee weken gewerkt over de winter. We hebben in de eerste week het boek over ‘de sneeuwman’  bekeken en besproken. Ook hebben we de film over de sneeuwman bekeken op het digibord. Vol bewondering keken we naar de mooie beelden en beluisterden we de mooie muziek. Gelukkig viel er ook wat echte sneeuw en konden we samen wat kleine sneeuwpopjes maken.

PicsArt_01-21-06.40.46

In de tweede week was ‘Kikker in de kou’ aan de beurt. Ook dit boek hebben we gelezen en besproken en,  op verzoek van de kinderen, bekeken op het digibord. Natuurlijk zijn er n.a.v. deze boeken weer leuke lessen gegeven met daaraan gekoppeld allerlei leuke activiteiten. Daardoor hebben we weer veel nieuwe woorden, liedjes en andere vaardigheden geleerd.

PicsArt_01-21-06.36.37

We werkten de afgelopen twee weken over Kerst. We hoorden de mooie verhalen uit de Bijbel en prentenboeken, die het Kerstverhaal vertellen. Verder knutselden, bouwden, kleiden en kleurden we heel wat af! Tijdens de lessen leerden we rekenen met echt kerstmateriaal en leerden we ook veel nieuwe woorden. We hebben het goed naar ons zin met elkaar.


picsart_12-17-12-22-19

picsart_12-17-12-16-22

Ook gymmen we op maandag en woensdag in het speellokaal. Hieronder een kleine impressie. We hebben geklommen en geklauterd, we hebben geoefend met gooien en vangen en stoeien.

Vandaag was het eindelijk zo ver: de verjaardag van Sinterklaas. Enthousiast onthaalden de kinderen Sinterklaas in de gymzaal en even later kwam Sinterklaas  ook nog in de groep. Het plezier was van de kindergezichtjes af te lezen. Wat waren de kinderen weer blij met hun mooie schetsboek van Nemo en Dory en de potloden.                Dank u wel Sinterklaas en Pieten!

picsart_12-05-06-58-00

Zoals ik had beloofd, alvast een aantal foto’s in het kader van het thema over ‘De Sint’.

We werken al weer een aantal weekjes over het Sinterklaasfeest. De kinderen genieten van alle feestelijkheden. Zo hebben we afgelopen vrijdag een bezoek gebracht aan het Sinterklaashuis in Beverwaard. De kinderen hebben genoten! Fijn dat er zo veel ouders en familieleden mee gingen, om de kinderen te begeleiden! Onze dank hiervoor!

img-20161203-wa0000           img-20161203-wa0001

picsart_12-03-03-50-17

20161202_110418  20161202_110152

 Ook in de klas leren we veel. We hebben bijvoorbeeld een rekenles gedaan over het eerlijk leren delen in groepjes met ‘netjes’ en kruidnoten. Leuk hoor! Ook gingen de groep 2 leerlingen de letter /s/ van Sinterklaas zoeken in een tekst. Hierdoor beginnen de kinderen tijdens de werkles ook ‘spontaan’ te schrijven… Dit leverde de volgende leuke plaatjes op:

   picsart_12-03-03-56-40  20161125_085118-1

Jay zou de volgende dingen wel in de zak van Sinterklaas willen vinden: peepunotu, pakju en VLORK (onze klassenpop). Helemaal zelf verzonnen en geschreven! Super knap zeg!!!

In de klas hebben we ook hele leuke dingen gedaan. We hebben een goed recept gekregen van de moeder van Damla en Gul! Hopelijk is de ‘Welles Piet’ van het Sinterklaasjournaal hier tevreden mee! Zij wilde een goed recept hebben om een taart te bakken voor Sinterklaas. Wij vonden de cup cakes in ieder geval erg lekker!

      img-20161124-wa0001-1

Ook hebben we weer genoten van een Sinterklaas poppenkastspel, dat gespeeld werd door meester Alfons, meester Kees, juf Adjani, meester Andreas en juf Wilma.  Het is ieder jaar weer een verrassing wat ‘Jantje de boef’ nu weer uithaalt!

Juf Ingeborg nam tijdens het poppenkastspel ook afscheid van ons. Zij gaat werken op een nieuwe school…

img-20161129-wa0003  img-20161129-wa0005  20161129_140359

Verder hebben wij ook weer een pietengymles gehad, dus als Sinterklaas op pakjesavond pieten te kort komt, kunnen ze bij onze kleuters aankloppen, want ze hebben hard geoefend met meester Rick! Ook in de klas dansen we wat af!

img-20161126-wa0000-1 img-20161124-wa0000-1

Foto Joop van ‘Like je wijk’ was als fotograaf aanwezig, toen de kinderen voor de school stonden de 22ste november j.l. en hierna hun schoen gevuld vonden. Dit leverde de volgende prachtige plaatjes op:

deur-foto  img_2699

img_2700  img_2723

img_2722  img_2724

img_2725

Tot de volgende keer!

Bij deze wil ik u graag laten meegenieten van de activiteiten rondom het thema ‘Herfst’ en verschillende andere activiteiten.

1

De afgelopen weken hebben we gewerkt over het thema ‘Herfst’.

We hebben geluisterd naar drie verschillende prentenboeken, waaraan allerlei speel- en werkopdrachten waren gekoppeld. Het waren de boeken ‘Kikker en de wind’, ‘Kleine eekhoorn, wat spring jij dapper’ en ‘Uiltje en de nootjes’. Nu we de boeken ook op het digibord goed kunnen bekijken, zien en leren we extra veel!

20161021_101044 20161106_204027 20161030_163909

De kinderen hebben genoten van al het spelen en werken, zowel binnen als buiten!

20161014_101216 20161025_101924

picsart_11-09-10-17-22picsart_11-09-10-18-58

picsart_10-27-10-15-17picsart_11-09-10-22-02

Natuurlijk zijn er ook feestelijke aangelegenheden, zoals verschillende verjaardagen! Wat zijn de kinderen blij en trots als ze mogen trakteren!

20161014_104206 img-20161102-wa0000

Een andere feestelijke aangelegenheid was het feit, dat wij als school, door ons als leerkrachten extra te scholen, het ‘Lekker Fit’ kleutercertificaat hebben gehaald! Daarom was het een hele middag feest voor de kinderen en kregen zij van meester Rick een speciale gymles op het plein. De kinderen hebben genoten! Natuurlijk ontvingen wij als school ook ons certificaat.

6 5

Er waren spelletjes met ballonnen, er was een fietsparcours en er was een echt springkussen!

img-20161109-wa0012 img-20161109-wa0013 img-20161109-wa0014

picsart_11-09-10-14-45

Een ander feestje was de ‘Engelse middag’. De kinderen werden, zoals u kunt zien, verwelkomd door twee bijzondere mensen bij de deur.

ebdf0739-d0fa-4033-9eb9-764531624721 img-20161106-wa0000

Hierna gingen we naar de groep en kregen wij met alle ouders, familieleden en andere belangstellenden een Engelse les. We hebben laten horen en zien, hoeveel wij al weten in het Engels over de thema’s ‘Naar school gaan’, ‘Familie’ en ‘Herfst’. We luisteren namelijk naar verhalen in het Engels, we zingen Engelse liedjes, we doen Engelse spelletjes en nog veel meer! Hierna hadden we een ‘High tea’ en kregen we een lekker kopje thee met heel veel lekkers! Ook de ouders hebben lekkere dingen gemaakt of gekocht! We hebben hiervan genoten!                               Onze dank hiervoor!

Nu bent u weer een beetje op de hoogte van wat wij de afgelopen weken allemaal beleefd hebben!

De volgende keer kunt u kijken en lezen wat wij hebben gedaan in het kader van ‘de Sint’       22

 

 

Hier even een update over de afgelopen weken:

20161007_095651

We hebben het thema van de Kinderboekenweek 2016 ‘Voor altijd jong’ afgesloten. Een thema over jong en oud, opa’s en oma’s, vroeger, nu en nog veel meer. We begonnen het thema met een toneelstuk voor de hele school in de gymzaal. Het ging over ‘Jut en Jul’ die graag een nieuwe opa of oma wilden hebben. Dat was lastig, want kiezen was moeilijk!

img_6393              img-20160927-wa0000

 

fb_img_1474996221194

Natuurlijk hebben we ook hard gewerkt over dit onderwerp in en buiten de klas. We hebben geknutseld, getekend, geschilderd en gebouwd.

20161004_101113  20161003_142952  20161003_142859

 

20161007_095640-2  20161007_095613

Ook leerden we over de klanken /oo/ en /aa/ van opa en oma en over de /g/ van /grootouders/. Ook met Engels leerden we over ‘family’. We leerden o.a. over ‘Mother’, ‘Father’, ‘sister’ en ‘brother’. Leuk hoor!

e  20161007_095530

We hebben ook veel oud Hollandse liedjes geoefend, want we hebben een bezoek gebracht aan de bewoners van de IJsselburgh en hebben samen met hen gezongen. Iedereen genoot.

20161011_110155  20161011_110144 20161011_110116

Verder hebben we verschillende verhalen gehoord en gezien over ‘Jan en Noortje logeren bij opa en oma’ en ‘Met opa op de fiets’. Het digibord is hierbij een grote aanwinst. Zo kunnen we alles beter zien en leren we o.a. veel nieuwe woorden! Ook met verkeer leerden we trouwens over veilig fietsen.

Verder kwam ook de oma van Vivienne voorlezen in de ‘ouderwetse huiskamer’ op de eerste verdieping van de school. Leuk hoor!

20161006_091659  20161006_091437-2

Ook hebben we oud Hollandse spelletjes gespeeld met een groot aantal enthousiaste ouders! Onze dank hiervoor! De kinderen hebben genoten!

20161006_104810  20161006_104201

20161006_103814  20161006_104810

20161006_103741  20161006_104136

Tot slot was er ook nog een boekenmarkt met nieuwe boeken en mochten de kinderen op de laatste dag zelf hun tweedehands boeken verkopen. Als afsluiting presenteerden de kleuters wat wij hebben geleerd aan de leerlingen van groep 4 en hun juf. Daarna gingen we naar groep 4 om te luisteren over wat zij hadden geleerd. Leuk hoor!

Tussen alle bedrijven door werden de leerkrachten ook nog verrast met allerlei mooie bloemen en kleine cadeautjes door de ouders van onze kinderen! Dit i.v.m. de dag van de leerkracht! Wij waren zeer verrast! Onze dank hiervoor!picsart_10-06-11-03-08-2

Het thema dat aan de Kinderboekenweek vooraf ging was: ‘Ik ga weer naar school’. In dit thema hebben we geleerd en gewerkt over vriendjes, hoe gaat het er aan toe in de klas en er buiten. Ook hebben we samen regels verzonnen, waardoor het voor iedereen fijn is om op school te zijn. Allemaal belangrijke dingen!

20161007_095439-2

We hebben leuke werkjes hierover gemaakt en hebben er fijn over gezongen. We hebben geluisterd naar het boek ‘Kikker en de vreemdeling’. Hoe ga je om met ‘een nieuw persoon’? Een belangrijk en actueel onderwerp in deze tijd en in deze wijk. Ook ‘Kikker vindt een vriendje’ en verhaaltjes uit ‘Het grote boek van Jip en Janneke’ zijn voorgelezen en besproken. Ook bij deze boeken hadden de juffen allerlei werkjes verzonnen, waarbij we dan weer van alles leerden!

Nu bent u weer een beetje op de hoogte over ons ‘reilen en zeilen’ in groep 1/2 C.

Tot de volgende keer!

Welkom terug op school allemaal! We hopen dat u genoten heeft met uw kinderen van de zomervakantie! In de laatste week van de vakantie zijn wij weer hard bezig geweest om de klas weer lekker schoon, mooi en netjes te maken!PicsArt_08-18-09.14.31

We starten dit schooljaar met 20 kinderen. We hopen op een leuke, leerzame en fijne tijd samen!

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag ben ik, juf Tineke Blokdijk, te vinden in groep 1/C. Ik ben getrouwd met Peter en we hebben een dochter, Eva, van 17. Ik geef al weer ruim 26 jaar les op de basisschool, waarvan de laatste 4 jaar (weer) op deze school. Ik heb lesgegeven in alle groepen van de basisschool. De laatste jaren was ik vooral actief als ‘kleuterjuf’.

IMG_63721-e1345214435791

Op woensdag ben ik vrij en dan werkt juf Liliam in onze groep.

foto

Verder krijgen we af en toe ondersteuning van juf Surita en juf Melahat.

pers1011-10  Melahat

Op vrijdagmiddag hebben we gymles in de grote gymzaal naast onze school. Meester Rick geeft dan les. U kunt uw kind dan ook om 15.15 uur ophalen vanuit het kleedlokaal van de gymzaal.

image (3)

We hebben deze eerste week al weer heerlijk gespeeld en geleerd in de groep. Alles was al snel weer ‘vertrouwd’.

PicsArt_08-22-06.29.54

We gaan knippen, we gaan scheuren,

we gaan mooie plaatjes kleuren.

Even in de poppenhoek

of iets lezen in een boek.

We gaan lekker samen spelen,

zullen ons dus niet vervelen,

want het is ontzettend fijn,

dat hier zoveel vriendjes zijn…

 

Hopelijk bent u zo weer een beetje op de hoogte van alles! Tot de volgende keer.

 

Net voor de vakantie vierden we met heel de school ‘Koningsdag’. We hebben geld opgehaald voor zieke kinderen. Verschillende leerlingen hebben geld opgehaald. Fijn! Sommige kinderen hebben zelfs zelf geld opgehaald, helemaal zonder de hulp van hun ouders. Knap hoor! Hieronder een kleine impressie van de opening van onze Koningsdag, het hardlopen, het Koningsontbijt en onze best verklede leerlinge: Rashmika.

PicsArt_1462201065715 20160422_090511

Als afsluiting van ons thema: ‘Ik doe boodschappen’ gingen we op bezoek bij de ‘Hoogvliet’. We werden hier enorm hartelijk ontvangen door de bedrijfsleider en zijn personeel. We mochten overal kijken, waar we normaal niet mogen kijken, zoals bijvoorbeeld het magazijn, de kantine voor het personeel en de ruimtes waar de lege flessen worden verwerkt. Leuk hoor! We hebben genoten! Ook een hartelijk ‘Dank u wel’ aan de ouders die zijn meegegaan naar de supermarkt om de kinderen te begeleiden. Ook zonder uw hulp zou dit bezoek niet mogelijk zijn geweest.

PicsArt_1461045573368  PicsArt_1461045797929

PicsArt_1461046194545

april 2016 13 006

PicsArt_1462200837718

Op dit moment werken we aan het thema: ‘Ik doe boodschappen’. We leren bijvoorbeeld tijdens de lessen in de kring allerlei nieuwe woorden, die te maken hebben met boodschappen doen. We zien deze woorden in een woord web, we leren de woorden zelf gebruiken door ze bijvoorbeeld in zinnen te zeggen, of er een memoryspel mee te doen. Zo breiden de kinderen hun woordenschat uit.

800px-Boodschappen_doen_1_2

In de kring hebben we besproken hoe je, op drie manieren, kan betalen in een supermarkt. Dit kan nl. door contant geld te betalen, door te pinnen en door te chippen. Ook deze voorbeelden zijn weer te vinden in een woordparaplu en zo leren de kinderen deze woorden steeds beter onthouden.

april 2016 1 003

Natuurlijk wordt er heel wat afgerekend! We hebben plastic euro’s in de klas, waarmee we kunnen rekenen. Alle boodschappen in de supermarkt zijn voorzien van een prijs, zo ook in onze supermarkt in de groep! Bij de kassa kunnen we alles afrekenen.

Verder zijn we leuke knutsels aan het maken, die de kinderen bijvoorbeeld beter leren ‘vlechten met papier’ en ‘knippen en plakken’. We hebben namelijk allemaal een boodschappentas gevlochten. Ook hebben we een boodschappenmand gevuld, door allerlei lekkere producten uit reclamefolders te knippen en op te plakken in een winkelwagen. Ook hebben de kinderen zichzelf getekend achter een boodschappenwagen.

Ook leren en zingen we weer nieuwe liedjes: Vorige week hebben we ‘Pindakaas of hagelslag of leverpastei’ geleerd, een liedje over ‘broodjes kopen’. Deze week leren we een liedje van Zangexpress over ‘de bananenkoopman’.

Het thema is nog in volle gang, later hoort u meer!

411

Natuurlijk is er ook gewerkt over Pasen. We hebben geleerd over het Paasverhaal en hebben allerlei paaswerkjes gemaakt.

422 423

Natuurlijk hebben we mooie Paasliedjes geleerd, die we ook in de kerk gezongen hebben tijdens de Paasdienst. De dag erna vierden we in de groep het Paasontbijt. We hebben genoten van het lekkere eten en de mooi versierde eieren!

april 2016 17 003  april 2016 17 002

april 2016 17 001

Iedere laatste vrijdag van de maand, hebben we speelgoedmiddag. Soms spelen we buiten met speelgoed en soms ook binnen. De aankondiging hiervan vindt u  op de gang.

april 2016 7 003 april 2016 7 005

Zo bent u weer een beetje op de hoogte van de activiteiten van de laatste maand.  Tot de volgende keer!

 

Afgelopen vrijdag was er een afsluiting met lekkere dingen die gemaakt of gekocht waren door de ouders van de kinderen uit groep 1/2C. De moeder van Edrion had lekker vissticks gebakken, want die waren afgelopen dinsdag wel in de smaak gevallen! Het emmertje van Edrion was dan ook zowat leeg! Cécile had lekkere pinguïns bij zich! Die wonen ook in de kou, maar niet op de Noordpool, maar op de Zuidpool, zo hebben wij geleerd! Ook Lorraine, Gilly en Elias hadden iets lekkers meegebracht. Zelfs overblijf juf Hellen had iets lekkers gemaakt! Het was ‘smikkelen en smullen’.

februari voorjaar 2016 386 februari voorjaar 2016 385 februari voorjaar 2016 590

Na al dat lekkere eten was er ook het afscheid van onze ‘snuffelstagiaire’ juf Maria-Lex. Het was fijn dat ze er was! Ook zij heeft ons getrakteerd! Natuurlijk hadden we ook voor haar een cadeautje. Hierna was er een rondgang door alle klassen. Samen met onze ouders gingen we op pad met ons paspoort.

februari voorjaar 2016 589

We spelen veel aan de verschillende tafels. Aan de gele tafel gingen we met suikerklontjes iglo’s bouwen:

februari voorjaar 2016 318 februari voorjaar 2016 319

Ook in de bouwhoek werd er hard gewerkt aan een iglo:

februari voorjaar 2016 321

Vanmorgen hebben we vissticks gebakken in de groep! Ze waren heerlijk en de kinderen hebben gesmuld!

20160216_095405 20160216_095435

20160216_100213 20160216_101126

20160216_101136 20160216_102112

Hierna gingen Eskimo Asnath en Eskimo Edrion de overgebleven vissticks uitdelen aan de andere juffen.

20160216_103753

’s Middags hebben we ons land gepresenteerd aan groep 6.

20160216_133341  20160216_133448  20160216_133631

Hierna gingen we met zijn allen naar groep 6 en zij presenteerden hun land ‘Kenia’ aan ons! Dat was superleuk!

20160216_135833 20160216_135915

20160216_135905 20160216_135836

Hier weer een indruk van de laatste anderhalve maand:

Tineke nov tm febr 2016 243

Het thema dat nu loopt, is het thema over het schoolproject, waarover u via de nieuwsbrieven en op de site al uitgebreid heeft kunnen lezen. Groep 1/2 C gaat naar Alaska en de Noordpool. Het thema werd geopend in de gymzaal en alle kinderen van de school en een groot aantal ouders waren hierbij aanwezig. De meesters en juffen uit de verschillende groepen gingen verkleed ‘de catwalk’ op en aan de hand hiervan mochten de kinderen raden, naar welk land iedere groep ging.

Tineke nov tm febr 2016 242Nu zijn we in de groep heerlijk aan het werk. We hebben al geluisterd naar verschillende boeken die te maken hebben met dit thema, we zingen liedjes over het thema, bekijken filmpjes over Eskimo’s en ijsberen en alles dat verder met dit thema te maken heeft. Ook zijn we heerlijk aan het knutselen, kortom, het is weer genieten!

Ook heeft er een open podium plaatsgevonden. Het thema was ‘Glitter and glamour’ en ‘het nieuwe jaar’. 1/2 C zong een lied over ‘goede voornemens in het nieuwe jaar’.

Tineke nov tm febr 2016 323  Tineke nov tm febr 2016 190

Tineke nov tm febr 2016 186  Tineke nov tm febr 2016 329

Het thema ‘Ik neem deel aan het verkeer’ is inmiddels achter de rug. Het thema werd geopend en afgesloten met een clinic die gegeven werd door een medewerker van ‘Lekker Fit’. Hij heeft in totaal drie lessen gegeven over E-bikes. De kinderen hebben genoten.

Tineke nov tm febr 2016 307

Tineke nov tm febr 2016 320 Tineke nov tm febr 2016 799

Ook hebben we fijn geluisterd naar verschillende prentenboeken, we hebben veel opdrachtjes gemaakt over o.a. verkeersborden, kruispunten en fietsen.

Tineke nov tm febr 2016 836  Tineke nov tm febr 2016 317

Tineke nov tm febr 2016 299  Tineke nov tm febr 2016 300

Tineke nov tm febr 2016 291  Tineke nov tm febr 2016 306

Tineke nov tm febr 2016 289  Tineke nov tm febr 2016 292

 Tineke nov tm febr 2016 285We hebben leuke liedjes geleerd over een biggetje dat ging leren fietsen ‘Biggetje Basje’ en een liedje over een egeltje dat wilde oversteken. We hebben genoten van alle verschillende activiteiten.

We hebben ook de nodige ‘feestjes’ achter de rug, zoals bijvoorbeeld verjaardagen van de kinderen die regelmatig worden gevierd en ook mochten de kinderen van 1/2 C de baby uit het gezin van Gysensley en Gysedy bewonderen. Bij al deze feestjes hoorden gezonde of lekkere kleine traktaties.

Tineke nov tm febr 2016 343  Tineke nov tm febr 2016 294

Tineke nov tm febr 2016 716

We hebben een fijne Kerstviering in de kerk en de groep achter de rug. In de groep hebben we fijn geluisterd naar het Kerstverhaal en hebben we hier ook over gewerkt en hebben we dingen nagespeeld. Ook hebben we heerlijk gegeten van de lekkere dingen die de ouders van de kinderen van onze groep gemaakt hadden.

Tineke nov tm febr 2016 724  Tineke nov tm febr 2016 722

Tineke nov tm febr 2016 721  Tineke nov tm febr 2016 723

Tineke nov tm febr 2016 729  Tineke nov tm febr 2016 730  Tineke nov tm febr 2016 731

Nu bent u weer een beetje op de hoogte van de afgelopen tijd! Tot de volgende keer!

 

We zijn inmiddels al weer een paar weekjes verder en hebben het thema ‘Ik zie een beestje in de herfst’ afgesloten. We hebben al weer heel wat leuke activiteiten achter de rug, zoals het schoolontbijt en de voorleeswedstrijd in de klas en de voorleeswedstrijd in het speellokaal.

Hier een impressie van het schoolontbijt  van 12 november j.l.:

telefoon Tineke november 15 1037 telefoon Tineke november 15 1035 telefoon Tineke november 15 1034 telefoon Tineke november 15 1033

telefoon Tineke november 15 1036

Hier een impressie van de voorleeswedstrijd in het speellokaal van 17 november j.l.:

telefoon Tineke november 15 434

We zijn nu al weer twee weekjes bezig met het nieuwe thema: ‘Ik help Sinterklaas’. We zingen liedjes over Sinterklaas en Piet, we dansen de ‘Pepernotensamba’ en we leren een lied over gympiet.

De kleine Piet is ook ’s nachts op bezoek geweest in de groep, want hij is, zoals u misschien wel weet, zijn knuffel kwijt. Daardoor was het de volgende dag dus zo’n rommel… Gelukkig liet hij wel wat lekkers achter en voor iedereen een kleine verrassing! Ook hebben we als groep een nieuwe puzzel gekregen.

sint 2015 001 sint 2015 002

sint 2015 003 sint 2015 005

Zelfs onze knuffel ‘Vlork’ was er ondersteboven van!

sint 2015 004

Natuurlijk zijn we in de groep ook heerlijk aan het spelen en werken en leren. We maken mooie knutsels, we bouwen stoomboten en we verkleden ons natuurlijk als Piet en Sinterklaas!

sint 2015 012 sint 2015 011

sint 2015 010 sint 2015 006

Ook hebben we afgelopen vrijdag heerlijk kruidnootjes gebakken in de groep. Onze dank gaat uit naar Gul, Bianca, Hellen, de moeders van Elias, Ali-Kerim en Leilani. Ook de andere moeders die spontaan kwamen helpen: Heel erg bedankt!

telefoon Tineke november 15 1215

De vrijdagmiddag sloten we af in ‘stijl’. We hadden een Pietengymles. Ouders die het leuk vonden, mochten komen kijken naar de Pietengymles. Alle kinderen hebben hun Pietendiploma gehaald.

telefoon Tineke november 15 1217

Nu bent u weer een beetje op de hoogte van een aantal activiteiten in groep 1/2 C!     Tot de volgende keer!

herfst foto verzameling

Na een succesvolle afsluiting van de Kinderboekenweek zijn we na de herfstvakantie gestart met een nieuw thema en dat heet: ‘Ik zie een beestje in de herfst’.

Het thema van de komende weken is: ‘Ik zie een beestje in de herfst’. Een thema over verschillende diertjes, die in deze periode buiten te vinden zijn. We denken dan vooral aan bijvoorbeeld egeltjes en spinnen. Natuurlijk leren de kinderen ook wat er in de natuur allemaal verandert als het herfst is geworden.

We zijn dit thema in groep 1/2 gestart met een herfstwandeling door het park. De kinderen gingen onder leiding van de juffen en een aantal ouders en een oma naar het park, om daar in groepjes een aantal dingen op te zoeken, die met de herfst te maken hadden.

herfstfoto 8

De kinderen moesten o.a. verschillende gekleurde herfstbladeren zoeken, een spinnenweb, een spin, een slak, takken en kastanjes. We moesten hard zoeken hoor, om alles te vinden, maar uiteindelijk is het dan toch gelukt!

De kinderen en juffen vonden het super leuk. Een hartelijk ‘Dank u  wel’ aan de moeder van Edrion, de moeder van Leilani, de moeder van Bradley, de moeder van Felicia en de oma van Daisha die geholpen hebben met het begeleiden van de kinderen!

herfst 2  herfstfoto 1

Verder gaan we natuurlijk allerlei verschillende verhalen horen over herfstdieren en gaan we verschillende oefeningen doen t.a.v. taal en rekenen. Ook zullen we weer heerlijk gaan knutselen. We gaan bijvoorbeeld van echte klei een lief klein egeltje boetseren en hem voorzien van een heleboel stekels.

Ook tijdens de inloop zullen we veel spelletjes doen met de kinderen om verschillende vaardigheden te oefenen.

herfst ilhame

Binnenkort hoort u weer meer van ons!

 

We zijn gestart met het tweede thema van dit schooljaar. Dit thema sluit aan bij de Kinderboekenweek! Het thema van de Kinderboekenweek is: ‘Raar, maar waar!’

De Kinderboekenweek werd geopend in de gymzaal met een toneelstuk over ‘Dummie en Dimmie’ die in hun zoektocht naar antwoorden over zwaartekracht, drijfkracht, blaaskracht en aantrekkingskracht verschillende professoren ontmoeten, die hen hierover kleine proefjes lieten zien.

CIMG2141

Hierna gingen wij met onze kleuters de ruimte in! De klas is inmiddels ingericht in ‘ruimte sfeer’. De huishoek is veranderd in een ruimtehoek en hier kunnen we heerlijk spelen.

ruimtefoto 11

We hebben een nieuw versje geleerd over een astronaut:

 

Astronautje, astronautje, mag ik met je mee omhoog?

Bovenop de maan daar wil ik zweven. Bovenop de maan daar wil ik zijn.

Astronautje, astronautje. Zweven is zo fijn!

 

ruimtefoto 2

Ook schilderen en bouwen we prachtige raketten, sterren en andere dingen die we in de ruimte kunnen vinden met behulp van verschillende materialen.

ruimtefoto 3  ruimtefoto 10  ruimtefoto 4

ruimtefoto 7 ruimtefoto 8

ruimtefoto 6 ruimtefoto 9 ruimtefoto 5

Ook  leren we veel over de ruimte aan de hand van drie interactieve prentenboeken over de ruimte. Iedere week is er een ander boek aan de beurt en dit boek lezen we meerdere keren met de groep. We proberen aan de hand van verschillende kaarten, te voorspellen over wie het boek gaat, wat er misschien wel gaat gebeuren en waar het verhaal waarschijnlijk gebeurt. Als we deze vragen hebben beantwoord, gaan we samen het boek lezen en bekijken. Daarna gaan we kijken of onze voorspellingen juist waren. Deze manier van voorspellen en luisteren is een goede oefening om de kinderen voor te bereiden op het begrijpend lezen, dat de kinderen vanaf groep 3 zullen gaan oefenen. Wat ook heel leuk is, is dat we verschillende filmpjes bekijken op ‘Schooltv’. Bijvoorbeeld bij ‘Beeldbank voor peuters en kleuters’ over de maan, of bij ‘Koekeloere’ over Moffel en Piertje die zelf een ruimtewezen maken, om Arie voor de gek te houden. De kinderen leren hier veel van en beleven hier veel plezier aan.

Vandaag (8-10-2015) was er voor de kinderen door de Kinderboekenweekcommissie een proefjesochtend georganiseerd voor de kinderen. Een 7-tal mensen: mamma’s, een overblijf juf, een oma en een pappa hebben ons FANTASTISCH geholpen! De kinderen hebben GENOTEN en ik (juf Tineke) ook! Er was een circuit met zeven proefjes en met een groepje kinderen, gingen de kinderen bij iedereen langs. De proefjes gingen o.a. over aantrekkingskracht, drijfkracht, mengen en oplossen.

HET WAS SUPERLEUK! Hieronder een impressie:

proefje 1   proefje 6

proefje 8  proefje 7

proefje 10

proefje 2 proefje 4 proefje 9

proefje 3 proefje 11 proefje 12

proefje 22 proefje 13

proefje 14proefje 15

proefje 16 proefje 17

proefje 18 proefje 19

proefje 20 proefje 21

De eerste maand zit er al weer op! We werken op dit moment over ‘Ik voel me…’, een thema over emoties. Het gaat over blij, boos, bang en verdrietig zijn. De themanieuwsflits was fijn bezocht. In het kort is er verteld, wat er dit thema wordt geleerd en geoefend. Dit is ook terug te lezen in de themanieuwsflits. Nieuw bij ieder thema is het ’thuiswerkboekje’ met een ’thuiswerkopdracht’. Leuk dat er al een aantal kinderen deze opdracht met hun vader of moeder hebben gemaakt. De resultaten hangen op de gang bij onze klas.

We zijn dit schooljaar gestart met 24 leerlingen. We hopen met zijn allen op een fijn schooljaar!

20150831_133133[1]20150831_132727[1]20150831_133142[1]20150831_133322[1]

20150831_133205[1]

Een kleine greep uit de afgelopen weken:

We zijn gestart met een toneelstuk waarin ‘Blij’, ‘Boos’, ‘Verdrietig’ en ‘Bang’ op zoek gingen naar een schat. Ook luisteren we wekelijks naar verschillende prentenboeken over dit thema en ook hebben we al een aantal leuke werkjes gemaakt. Veel kinderen hadden een nieuwe rugtas dit schooljaar en die hebben we dan ook zelf geknutseld van papier. De groep 1 leerlingen hebben extra een om-en-om patroon van twee kleuren geoefend en de groep 2 leerlingen een patroon van drie kleuren. Ook hebben de kinderen zichzelf ‘blij’ geverfd. Verder hebben we een verdrietig gezichtje geknutseld van papier.

20150921_1347121

Zingen met ‘Zangexpress’ doen de kinderen graag. Bij dit thema hoort ‘het verdrietlied’. Een eenvoudig liedje over primaire emoties. Behalve verdriet komen ook boosheid en vrolijk zijn voorbij. Natuurlijk zingen we ook allerlei andere liedjes met de ‘Zangexpress’, zoals ‘vitamientjes’, ‘boterham’, ’tsjimpie tsampie, tsjoeplala’ en ‘mijn huisdier’.

Ook luisteren we naar verhalen uit de Bijbel, zingen we hierover en leren we bidden en danken. We hebben al verhalen gehoord over Adam en Eva, Noach en de toren van Babel.

Verder spelen we ook heerlijk binnen en buiten. Hier een kleine impressie:

20150921_152854 20150918_093040

20150918_094242