Lekker Fit!


Snel naar:

Lekker Fit!

Lekker Fit! is een programma voor kleuters t/m groep 8 om overgewicht en bewegingsarmoede bij basisschoolkinderen in Rotterdam terug te dringen. Daarnaast willen we bewustwording en kennisoverdracht over een gezonde leefstijl op gang brengen ( voor ouders en kinderen) Tot slot is het de bedoeling dat het bewegingsonderwijs zowel een kwalitatieve als een kwantitatieve impuls krijgt.

Kijk voor meer informatie op: www.rotterdamlekkerfit.nl

Het project Lekker Fit! bestaat uit 10 pijlers die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een school committeert zich aan alle pijlers bij deelname.

De pijlers zijn:

  1. Bewegingsonderwijs tijdens en na schooltijd
  2. Gymleraar Nieuwe Stijl
  3. Lespakket Lekker Fit! en Voeding
  4. Sportlessen als opstap naar een sportvereniging
  5. Sportvereniging terug in de wijk
  6. De Eurofittest
  7. De Fitmeter
  8. Hulp en advies jeugdverpleegkundige
  9. Rotterdamse jeugdmonitor
  10. Oudervoorlichting

 

 


Pijler 1 + 2: Gymleraar Nieuwe Stijl

De groepen 3 t/m 8 krijgen 3x per week minimaal 45 minuten vakkundig bewegingsonderwijs. Hieronder valt ook zwemonderwijs.

image (3)

Mijn naam is Rick de Kruijff en ik ben werkzaam op deze school als docent bewegingsonderwijs.

Ik werk van ma t/m vrij.

Voor vragen met betrekking tot jeugdsportfonds, schoolsportvereniging, schooldiëtist of over Lekker Fit zelf, kunt u contact met mij opnemen via onderstaand email adres:

r.dekruijff@pcbdeparel.nl

De Schoolsportvereniging:
In een aantal wijken, waaronder de Beverwaard in Rotterdam, zijn maar weinig of zelfs geen sportverenigingen. Een schoolsportvereniging is dan dé oplossing. In plaats van dat leerlingen grote afstanden moeten afleggen naar een sportvereniging – en daardoor misschien niet sporten – komen de verenigingen naar de wijk. Leerlingen kunnen direct na schooltijd en in de nabijheid van school sporten.
Ze krijgen les van clubtrainers, worden lid van de sportvereniging en spelen uiteindelijk mee in de reguliere competitie, terwijl de trainingslocatie in de wijk blijft.

Kijk voor meer informatie op: www.schoolsportvereniging.nl bij het kopje Beverwaard.

 


De schooldiëtist :

Ieder jaar meten en wegen wij de kinderen om zo hun groei en ontwikkeling bij te houden. Dit doen wij, omdat er in Rotterdam heel veel kinderen zijn met overgewicht. Deze kinderen hebben meer risico op hart- en vaatziektes en diabetes op latere leeftijd en diabetes. Aan de hand van de uitslag van de BMI-score kan het zijn dat u wordt uitgenodigd voor een gesprek met de schooldiëtist . Dit gesprek vindt altijd plaats op school en is geheel vrijblijvend. Tijdens dit gesprek kunt u terecht me al uw vragen en bespreken we het voedings- en beweegpatroon van uw kind.

Moet mijn kind dan op dieet?

Nee, uw kind krijgt door mij geen streng dieet voorgeschreven, uw kind is immers in de groei en heeft alle voedingstoffen hard nodig. Wat u wel kunt verwachten zijn praktische tips en adviezen voor een gezond eetpatroon. Hier kan uw kind zijn of haar hele leven voordeel van hebben! Tijdens het gesprek stel ik uw mening, ervaring en inbreng zeer op prijs.

De school vindt het belangrijk dat kinderen lekker kunnen rennen en spelen. Daarom doen zij al een tijd mee met het project Lekker Fit! De kinderen krijgen extra gymles en maken kennis met allerlei sporten. Ze leren in de klas over gezond eten en hoe leuk bewegen is. Ook doen kinderen één keer per jaar de Fittest op school. Tijdens deze test wordt gekeken hoe fit uw kind is. De uitslag ontvangt u van de school in het Lekker Fit! rapport.

De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van voeding. Kijkt u maar eens in de supermarkt; uit hoeveel soorten koekjes kunt u nu kiezen? De reclame speelt handig in op het promoten van het grote aanbod snoep en snacks. Vooral kinderen worden hierdoor lekker gemaakt. Als ouder moet u soms stevig in uw schoenen staan! Het is dus niet vreemd dat veel kinderen te zwaar zijn. Wél is het belangrijk om hier op jonge leeftijd wat aan te doen. Juist bij kinderen is dit nodig om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Bijvoorbeeld door meer te sporten en buiten te spelen in plaats van televisie te kijken of te computeren. Ook elke dag ontbijten, niet te veel snoep, koek en zoete dranken helpen een kind om zich lekker fit te voelen.

 

De schooldiëtist, Ninouk Kaptein van deRotterdamseDietist, is er voor al uw vragen over het eetgedrag van uw kind.

Maakt u zich zorgen over de uitslag van de Fittest?
Eet uw kind slecht, of juist te veel?
Wil uw kind niet ontbijten of geen groente of vlees eten?

De schooldiëtist kan u hierbij helpen.

Zij doet dit door samen met u en uw kind te zoeken naar haalbare/passende oplossingen bij uw vragen/probleem. Zij geeft u positieve adviezen en tips om uw kind gezonder en fitter te laten opgroeien.

Zij is een keer per maand op school aanwezig voor spreekuren en ook geeft zij, op aanvraag, oudervoorlichtingen of lessen aan de kinderen.

Met vriendelijke groet,

Ninouk Kaptein, schooldiëtist

 

Sporttoernooien:

Vanuit de gemeente Rotterdam (afdeling Sport en Recreatie) worden er een aantal sporttoernooien na schooltijd georganiseerd voor kinderen uit de groepen 5 t/m 8. Deze toernooien zijn voorrondes die eerst in de eigen deelgemeente (in ons geval de Beverwaard/IJsselmonde) gehouden worden, waarbij er gesport zal worden tegen andere scholen uit dezelfde deelgemeente. De winnaars van deze toernooien plaatsten zich voor The Final in Ahoy en daar wordt er dan gestreden om het kampioenschap van Rotterdam.

Voor elk sporttoernooi krijgen de kinderen en ouders een e-mail. Hierop kunnen de ouders reageren en hun kind opgeven voor het sporttoernooi. Tevens kunnen ouders hier aangeven of ze kunnen helpen als begeleiding en/of dekinderen kunnen vervoeren. We kunnen alle hulp van de ouders heel goed gebruiken om er elke keer een geslaagd toernooi van te maken!