Lekker Fit!


Hallo, 

Ik ben Rochelle Baarse,  ik ben de gymdocent van De Parel en werk op maandag, dinsdag en woensdag.

Als u vragen heeft met betrekking tot het de schoolsportvereniging (SSV), jeugdfonds sport en cultuur, de school voedingscoach, sporttoernooien of over Lekker Fit! zelf, dan kunt u contact met mij opnemen door een email te sturen naar het volgende email adres: 

r.baarse@pcbdeparel.nl 

 

De Schoolsportvereniging (SSV):

In een aantal wijken, waaronder de Beverwaard in Rotterdam, zijn maar weinig of zelfs geen sportverenigingen. Een schoolsportvereniging is dan dé oplossing. In plaats van dat leerlingen grote afstanden moeten afleggen naar een sportvereniging – en daardoor misschien niet sporten – komen de verenigingen naar de wijk. Leerlingen kunnen direct na schooltijd en in de nabijheid van school sporten. Ze krijgen les van clubtrainers, worden lid van de sportvereniging en spelen uiteindelijk mee in de reguliere competitie, terwijl de trainingslocatie in de wijk blijft. Bij ons in de wijk is er streetdance, crossfit, taekwondo, kickboksen en turnen. 

Wilt u graag een proefles voor een van deze sporten aanvragen dan kunt u dit doen bij de gymdocente. U kunt een mailtje sturen en dan zal u een aanvraagformulier krijgen voor een proefles.

Kijk voor meer informatie op: www.schoolsportvereniging.nl onder het kopje probeer een sport kan je verder filteren op een wijk. Klik hier op Beverwaard.  

Jeugdfonds sport en cultuur:

Wil uw kind graag sporten maar is dit financieel niet goed haalbaar, dan kunt u een via mij een aanvraag doen bij jeugdfonds sport en cultuur. Dit kan voor sporten, maar het kan bijvoorbeeld ook voor muzieklessen. 

De sporten die aangesloten zijn bij de SSV kunnen ook via het jeugdfonds sport en cultuur vergoed worden als uw kind besluit lid te worden van de sportvereniging. 

Sporttoernooien:

Vanuit de gemeente Rotterdam (afdeling Sport en Recreatie) worden er een aantal sporttoernooien na schooltijd georganiseerd voor kinderen uit de groepen 5 t/m 8. Deze toernooien zijn voorrondes die eerst in de eigen deelgemeente (in ons geval de Beverwaard/IJsselmonde) gehouden worden, waarbij er gesport zal worden tegen andere scholen uit dezelfde deelgemeente. De winnaars van deze toernooien plaatsten zich voor The Final in Ahoy en daar wordt er dan gestreden om het kampioenschap van Rotterdam. 

Voor elk sporttoernooi krijgen de kinderen en ouders een e-mail. Hierop kunnen de ouders reageren en hun kind opgeven voor het sporttoernooi. Tevens kunnen ouders hier aangeven of ze kunnen helpen als begeleiding. We kunnen alle hulp van de ouders heel goed gebruiken om er elke keer een geslaagd toernooi van te maken! 

De voedingscoach op school:

In Rotterdam zijn er veel kinderen zijn met overgewicht. Ieder jaar meten en wegen wij de kinderen om zo hun groei en ontwikkeling bij te houden. Kinderen met overgewicht hebben meer risico op hart- en vaatziektes en diabetes op latere leeftijd, dit willen wij hiermee zo veel mogelijk beperken. Aan de hand van de uitslag van de BMI-score (rekensom tussen lengte en gewicht) kan het zijn dat u wordt uitgenodigd voor een gesprek met de voedingscoach. Dit gesprek vindt indien mogelijk plaats op school en is geheel vrijblijvend. Tijdens dit gesprek kunt u terecht met al uw vragen en bespreken we onder andere het voedings- en beweegpatroon van uw kind.

Moet mijn kind op dieet?

Nee, uw kind krijgt geen dieet voorgeschreven, uw kind is in de groei en heeft de voedingsstoffen hard nodig. Wel kan ik u en uw gezin praktische tips en adviezen geven voor een gezond eet- en beweegpatroon. Hier kan uw kind zijn of haar hele leven voordeel van hebben!

Tijdens het gesprek stel ik uw mening, ervaring en inbreng zeer op prijs.

Lekker Fit!:

De school vindt het belangrijk dat kinderen lekker kunnen rennen en spelen. Daarom doen zij al een tijd mee met het project Lekker Fit! De kinderen krijgen extra gymles en maken kennis met allerlei sporten. Ze leren in de klas over gezond eten en hoe leuk bewegen is. Ook doen kinderen één keer per jaar de Fit-test op school. Tijdens deze test wordt gekeken hoe fit uw kind is. Uw kind wordt ook gemeten en gewogen om ondere andere de BMI in kaart te brengen.

De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van voeding. Kijkt u maar eens in de supermarkt; uit hoeveel soorten koekjes kunt u kiezen? De reclame speelt handig in op het promoten van het grote aanbod snoep en snacks. Vooral kinderen worden hierdoor aangespoord tot het eten van vaak ongezonde eten en drinken. Als ouder moet u soms stevig in uw schoenen staan! Het is dus niet vreemd dat veel kinderen te zwaar zijn. Wél is het belangrijk om hier op jonge leeftijd wat aan te doen. Juist bij kinderen is dit nodig om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Bijvoorbeeld door meer te sporten en buiten te spelen (actief zijn) in plaats van televisie te kijken of te computeren (passief zijn). Ook elke dag ontbijten, niet te veel snoep, koek en zoete dranken helpen een kind om zich lekker fit te voelen.

Diana Noordman (diëtist), voedingscoach van PCB de Parel is er voor al uw vragen over het eetgedrag van uw kind.

Maakt u zich zorgen over de uitslag van de Fit-test?
Eet uw kind slecht, of te veel?
Wil uw kind niet ontbijten of geen groente of vlees eten?

Diana kan u hierbij helpen.

Ik doe dit door samen met u en uw kind te zoeken naar haalbare/passende oplossingen bij uw vragen of probleem. Graag ga ik in gesprek en zoek samen naar positieve adviezen en tips om uw kind gezonder en fitter te laten opgroeien.